Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Recept på 5 nyttiga snacks – perfekta när du är sötsugen!

23 jun, 2021 
Rostade kikärtor och knapriga läckerbitar bestående av frukt och nötter
Glöm chips och godis! Det finns minst lika mycket nyttigt man kan njuta av i stället och som är precis lika gott (om inte godare). Här följer 5 recept på nyttiga snacks.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 NYTTIGA SNACKS DU SKA ÄTA MER AVBrand logo
10 NYTTIGA SNACKS DU SKA ÄTA MER AV

Fredagsmyset är ett exempel på när vi vill ha snacks, det är till och med heligt för många. Ett annat är när vi ser på film eller en favoritserie.

Här följer 5 receptnyttiga snacks för dig som vill hitta nyttigare alternativ till chips och godis eller bakverk. Vem vet, du kanske till och med finner dessa godare!

Se ocksånyttig midsommarlunch och nyttiga desserter.

Nyttiga snacks recept – istället för godis och chips

1. Rostade kikärtor

Rostade kikärtor med kryddor

Vad säger du om någonting som ser ut och känns väldigt mycket som traditionellt snacks men är mycket nyttigare?

Annons

Kikärtan är en baljväxt med ett högt proteininnehåll och andra nyttigheter. Den innehåller till exempel mangan och folsyra.

Kokta kikärtor går att äta som de är, men om du vill lyxa till det är de väldigt enkla att rosta. Här kommer ett recept på kikärtssnacks.

2. Torkad frukt och nötter i form av knapriga läckerbitar

Knapriga läckerbitar bestående av torkad frukt och nötter
Recept av: Boel Ottmer och Irene Ingelmark Foto: Pontus Ferneman och Christina Uhlin

Mango, aprikoser och fikon är några favoriter som är helt naturliga. Mullbär, goji och physalis är andra mer exotiska varianter med högt innehåll av antioxidanter. Men se upp för dem som lagts i sockerlag eller doppats i yoghurt!

Annons

Om man väljer torrostade eller naturliga varianter av nötter så är även dem ett utmärkt snack. De flesta av dem är proteinrika, innehåller nyttiga fetter och en del vitaminer och mineraler. Om man tänker på kalorierna bör man dock hålla sig till en handfull då de är väldigt kaloririka.

Vill man lyxa till det kan man blanda de här två enligt receptet knapriga läckerbitar.

3. Nyttiga chokladbollar

Chokladbollar

Ett nyttigare alternativ till mångas favorit, chokladbollar. Riktigt mörk choklad innehåller massor av antioxidanter och kakao är det mest antioxidantrika livsmedel vi känner till.

Annons

Det finns mängder av recept på rawfood-bollar. Här är ett enkelt sådant: nyttiga chokladbollar med dadlar.

Även om dadlar innehåller mycket fruktsocker så är de bättre för hälsan än vitt socker och godis. Dessutom innehåller de ju även vitaminer, fibrer och kalium.

4. Squash med tapenade och rostade pinjenötter

Stekt squash med tillbehör

Squash, eller zucchini som det heter med ett annat ord, är väldigt rikt på c-vitamin och karoten. Men den innehåller också fibrer och andra bra vitaminer och mineraler.

Annons

Tapenade brukar bestå av oliver, sardeller, olivolja, vitlök och kapris. Gör man den från grunden får den ändå räknas som hälsosam. Oliver är till exempel rika på nyttiga fetter och e-vitamin.

Pinjenötter är rika på protein, e-vitamin och mineraler som magnesium, zink och fosfor.

Sååå varför inte blanda ihop de här tre? Här är ett recept på squash-snacks med tapenade och rostade pinjenötter.

5. Hummus och grönsaksstavar

Hummus och grönsaker

Vem gillar inte hummus? Kikärtsröran är krämig och god, men också rik på protein, magnesium och järn. Det är enkelt att göra egen hummus. Ett recept hittar du här: hummus som dipsås.

Till hummusen kan du skära upp stavar av till exempel gurka och morot, eller dippa blomkålsbuketter eller vitkålsbitar. Men egentligen fungerar vilka grönsaker du än tycker om perfekt!

Foton: TT

Annons