Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Nyttigt fredagsmys: 11 tips på snacks och sötsaker

02 mar, 2021 
nicecream och parmesanchips
Fredagsmyset är heligt för många – och en dag när vi vill ha något gott att knapra på till en film eller favoritserie. Här har vi samlat inspiration, tips och recept för dig som vill hitta nyttigare alternativ till chips och godis!
Annons
5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Efter en lång arbetsvecka finns inget härligare än att plocka undan efter tacosmiddagen och inleda fredagsmyset. Oavsett om det innebär tecknat med barnen, vuxentid med partnern eller soffmys på egen hand så är vi många som också associerar fredagsmyset med snacks, godis och kanske något gott att dricka.

Dock är det lätt hänt att fredagsmyset och lördagsgodiset blir söndagsrester, och vips har man småätit onyttigheterna nästan hälften av veckans dagar.

Om du vill byta ut de värsta socker- eller fettbovarna som brukar finnas på fredagsmyset har vi här en lista med riktigt goda alternativ!

11 nyttiga snacks eller godis till fredagsmyset

Hummus och grönsaksstavar.

Hummus och grönsaksstavar

Kikärtsröran hummus är krämig och god, men även rik på protein, magnesium och järn, bland annat. Egen, hemmagjord hummus är jättegott och enkelt att göra. Här hittar du ett recept!

Annons

Till hummusen kan du skära upp stavar av gurka och morot, eller dippa blomkålsbuketter eller vitkålsbitar. Vill du ha något knaprigt kan du varva med tortillachips.

Rotfruktchips

Chips av rotfrukter.

Att göra hemgjorda chips är enkelt, gott och betydligt mycket nyttigare än de du köper på påse i butik. Så här gör du:

Ingredienser:

  • 500 g rödbetor
  • 250 g palsternacka
  • ev grovt flingsalt

Gör så här:

  1. Skala rotfrukterna och skär i tunna skivor. Låt lufttorka eller badda bort ev vätska med hushållspapper.
  2. Lägg på bakplåtspapper. Torka i ugn 150° 1–2 tim beroende på hur mycket vätska som finns i rotsakerna. Låt svalna och eftertorka på hushållspapper och strö ev över grovt flingsalt.

Här finns fler tips på nyttiga chips du kan göra själv!

Popcorn

popcorn.
Väger lite men mättar bra!

Popcorn beskrivs ibland som världens nyttigaste snacks. Förutom att popcorn är riktigt energisnåla, 3 dl poppade popcorn ger bara 36 kcal, innehåller de en hel del nyttigheter. Fibrer ger större mättnadskänsla och får magen att fungera som den ska.

Annons

Popcorn innehåller också antioxidanten polyfenol som bland annat motverkar hjärt-kärlsjukdom och kan minska risken för för tidig död. Men poppa dem själv så slipper du få i dig en massa extra fett och salt.

Bananapops

Bananapops.

Ladda med kalium, C-vitamin och polyfenoler! De här supergoda bananerna stillar glassuget, gör gott och är kalorisnålt.

Gör så här: Pressa en halv apelsin och riv skalet. Blanda med en knapp matsked kakao, en nypa malen lakritsrot och en nypa malen kanel. Dela en banan, trä de två halvorna på varsitt grillspett. Rulla i kryddblandningen och strö sist på kokosflingor, nötter eller bipollen. Lägg i frysen och bjud sedan någon på en härlig bananapop!

Annons

Nyttiga chokladbollar

Nyttiga chokladbollar.

Det finns mängder av olika recept på rawfood-bollar. Här är ett enkelt recept när du vill ha något sött och chokladsmakande till fredagsmyset.

20 portioner

Ingredienser:

  • 10 dadlar
  • 2 msk kallt kaffe
  • 2 msk kakao
  • 1,5 dl cashewnötter
  • 1,5 dl havregryn (ev. glutenfria)
  • kokosflingor att rulla bollarna i

Gör så här:

Se hela receptet i MåBra:s receptbank här.

Fruktsallad

Fruktsallad med vispad kokosgrädde och lime.

En fruktsallad ska inte underskattas! Blanda dina favoritfrukter och bär, och toppa med en klick krämig kesella eller smetana eller keso. Kanske toppa med hackade nötter eller rostad kokos?

Annons

Här är till exempel ett recept på fruksallad med vispad kokosgrädde och lime!

Nice cream

Nice cream med chokladsmak.

Enklaste glassen gör du genom att mixa 1 hackad, frusen banan med 1 dl frusen ananas i bitar. God och innehåller bara bra saker! Variera din nice cream med olika frukter, bär eller kryddor. Här är ett recept!

Ingredienser:

  • 2-3 övermogna och FRYSTA bananer (de är perfekta när du egentligen vill slänga dem). Ett tips är att frysa dem i slantar så går mixandet enklare.
  • 2-3 msk kakao

Gör så här:

Mixa bananerna slätt och tillsätt kakaopulvret mot slutet. Du behöver inte tillsätta socker, sötman i bananen kompletterar den rena kakaon perfekt! Lite flagad mandel eller kokos är gott att ha på.

Här hittar du fler recept på nice cream!

Rostade bönor och ärtor

Kikärtor, rostade.

Baljväxter har generellt ett lågt innehåll av fett, men desto mer protein. Dessutom är de ofta rika på mineraler som järn, magnesium och zink, och innehåller ofta en hel del B-vitamin.

Annons

Bönor är kanske inte så roliga att äta som det är, men genom att rosta dem i ugn och ha på lite olja och flingsalt blir de fullgoda alternativ till chipsen en fredagkväll!

Här hittar du ett recept på rostade kikärtor med vitlök och paprikapulver!

Parmesanchips

Parmesanchips.

Visste du att du kan göra egna ostchips med bara en ingrediens: Ost? Riv parmesanost och lägg små högar av på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Strö över lite chiliflakes och grädda i 200 grader i cirka 5 min, eller tills det att osten fått fin färg. Låt svalna – ät!

Kryddiga äppelchips

Äppelchips med kanel.

Ingredienser:

Annons
  • 4-6 äpplen
  • 2 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 tsk muskot
  • 1 tsk mald nejlika

Gör så här:

  1. Kärna ur äpplena med en urkärnare. Skär sedan lövtunna skivor. Dofta över kryddan och baka 1,5 timme på en bakplåtspappersklädd plåt i ugnen på 100 grader.
  2. Ta ut plåten, vänd skivorna försiktigt och krydda på andra sidan innan du stoppar tillbaka plåten i ugnen och bakar i ytterligare en timme. Låt gärna svalna i ugnen på eftertemperatur för maximal crunch.

Se fler förslag på otippade saker du kan göra chip på!

Müslibar med dadlar och kakao

Müslibar med kakao.

12 portioner

Ingredienser:

  • 250 g dadlar utan kärna
  • 2   ½ dl havregryn
  • 2 msk kakao
  • 140 g honung
  • 30 g kokosolja
  • 25 g torkade tranbär
  • 25 g mandlar, grovhackade
  • 25 g hasselnötter, grovhackade
  • 25 g rostade kokosflagor

Gör så här:

Se hela receptet i vår receptbank här.

Här kan du också se fler goda powerbars att göra!

Annons