Artikeln innehåller reklamlänkar
Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Så få undersöker sina bröst: ”oroande då bröstcancer är så vanligt"

13 okt, 2021 
Kvinna som undersöker sina bröst.
Det är livsviktigt att undersöka sina bröst för att upptäcka förändringar i tid. En ny Sifo-undersökning visar att nästan hälften inte undersöker sin kropp efter knölar. När det gäller brösten specifikt visar en annan undersökning liknande resultat.
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Varje år drabbas omkring 8 000 kvinnor i Sverige av bröstcancer och man brukar säga att var åttonde kvinna kommer att drabbas under sin livstid. Slår man ut det så drabbas en kvinna i timmen ungefär.

Precis som med andra diagnoser så är det bättre ju tidigare förändringarna upptäcks. Många bröstcancerfall upptäcks i ett skede då den fortfarande är botbar. Mycket är tack vare mammografi, men också självundersökning eller andra kontakter med vården.

Hälften upptäckte sin bröstcancer själv

En gång i månaden bör man ha för vana att inspektera och känna igenom brösten, det är rent av livsviktigt att undersöka sina bröst.

Enligt en rapport, genomförd av Bröstcancerförbundet, upptäckte 54 procent sin bröstcancer via självundersökning. Rapporten är baserad på 409 svarande medlemmar i förbundet.

Annons

Lotta Westergren upptäckte sin bröstcancer själv – två av tre gånger.

Självundersökning viktigare än någonsin

Men en ny Sifo-undersökning, på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att fyra av tio personer (43 procent) inte undersöker sin kropp efter förändringar.

Nästan lika många (37 procent) uppger att de saknar kunskap för att undersöka kroppen på rätt sätt. Resultaten är baserade på 2 300 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ.

Som en följd av pandemin har färre rutinkontroller gjorts, vilket kan ha lett till att färre cancerfall upptäckts. Därför är det kanske viktigare än någonsin att man tar sig tiden till självundersökning.

Fyra av tio undersöker aldrig eller väldigt sällan sina bröst

En undersökning från vår systersajt Allas visar liknande resultat men då specifikt för bröstcancer. De tillfrågade 2 170 kvinnor om sina undersökningsvanor varav 40 procent uppgav att de aldrig eller mycket sällan undersöker sina bröst själva.

Annons

MåBra frågade Per Hall, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet samt överläkare på onkologkliniken vid Södersjukhuset, hur han ser på siffrorna.

– Med tanke på hur vanligt det är med bröstcancer så är det lite oroande. Jag har alltid uppmanat mina patienter att undersöka sina bröst. Jag är övertygad om att det är viktigt, även om det inte finns någon ordentlig studie på området, säger Per Hall.

Rekommenderar sina patienter att undersöka brösten

Han berättar att det skulle behövas ett väl upplagt forskningsprojekt där man undersöker om kvinnor som undersöker sina bröst noggrant varje månad faktiskt upptäcker bröstcancer tidigare än de som inte gör det.

– Nu rekommenderar jag mina patienter att undersöka brösten själva utan att egentligen ha några resultat att luta mig mot. Kanske skulle fler undersöka sina bröst om det fanns mer data som stöttade det, säger Per Hall.

Annons

En fjärdedel av cancerfallen upptäcks mellan mammografierna

70 till 75 procent av alla kvinnor går på mammografi eller screening. Bland dem så upptäcks 25 till 35 procent av alla bröstcancerfall mellan screeningtillfällena.

– Då är det ju antingen kvinnan själv, gynekologen, eller någon annan läkare som upptäckt förändringen. Men man kan inte avgöra i hur många fall det faktiskt är kvinnan som hittar en förändring själv, säger Per Hall.

Källa: Bröstcancerförbundet, Apotek hjärtat (reklamlänk), Allas

Foto: TT

Kvinnor som bär rosa bandet och hashtagen klämdag.

Med vår kampanj #klämdag vill MåBra uppmana kvinnor att regelbundet undersöka sina bröst. Ta del av hur du gör, vad du ska känna efter och vilka dagar i månaden som passar bättre än andra.

Annons