Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Så kan man upptäcka cancer med bröst- och pungmeditation

11 okt, 2021 
kvinna gör bröstmeditation och man gör pungmeditation
Har du hört talas om pungmeditation? Eller bröstmeditation? Båda kan rädda liv och hjälpa oss upptäcka cancer. Så här går det till!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Precis som vi kvinnor bör känna igenom brösten regelbundet för att upptäcka eventuella förändringar i god tid så bör män göra detsamma med pungen.

För att hjälpa både kvinnor och män att komma ihåg det här, och med hur man kan göra när man känner igenom sina bröst eller sin pung så har man nu tagit fram ett meditationsprogram för just bröst- och pungscanning.

Få undersöker sina kroppar regelbundet

– Det har visat sig i en Sifo-undersökning att det är väldigt få som undersöker sin kropp med regelbundenhet och att undersöka sin kropp med regelbundenhet kan hjälpa oss att hitta tecken på sjukdom, säger Camilla Sköld på Karolinska institutet till Tv 4 Nyhetsmorgon.

Camilla Sköld utbildar bland annat i mindfulness och är det som guidar igenom meditationerna som tagits fram av Apotek hjärtat tillsammmans med meditationsexperter och Cancerfonden.

Annons

– Under pandemin har man sett att väldigt få går på sina rutinkontroller och då upptäcker man inte cancerfall i samma utsträckning. Att undersöka kroppen regelbundet är väldigt värdefullt, fortsätter Camilla Sköld berätta.

Många vet inte hur man ska undersöka kroppen

43 procent svarar i Sifo-undersökningen att de inte undersöker kroppen efter knölar och förändringar. 37 procent säger att de inte vet hur de ska göra.

En gång i månaden tycker Apotek hjärtat är en bra tumregel för kvinnor att undersöka sina brösten och för män att undersöka sin pung.

– Meditation handlar ju om att man medvetet riktar sin uppmärksamhet till olika ställen och det är olika ställen i kroppen eller till olika tankar eller till känslor, förklarar Camilla Sköld i Nyhetsmorgon.

Brösten eller pungen är ställen som man kan rikta sin medvetna uppmärksamhet till, då och då.

Håll koll efter svullnad och förändring månadsvis

– Man kan säga att man håller utkik efter tecken på svullnad eller förändringar eller om det blivit någon knöl. Det kan också vara att det känns ömt eller att det inte känns ömt, fortsätter Camilla Sköld förklara.

Annons

De flesta knölar är ofarliga men nya knölar bör man hålla koll på. Förändringar bör kollas upp.

– Det är det som är det viktiga med att ha någon slags regelbundenhet med hur man känner på kroppen. Då märker man när det är någon skillnad. Det är inte alltid som det känns förrän man börjar undersöka kroppen och känna på den, och man kan märka skillnaden mot hur har det varit tidigare, avslutar Camilla Sköld intervjun i Nyhetsmorgon med.

Meditationsprogrammen för genomsökning finns på Spotify och i meditationsappen Mindfully.

Källor: Tv4 Nyhetsmorgon & Apotek hjärtat (reklamlänk) Foto: TT

Annons