Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Experten: Därför är det livsviktigt att undersöka sina bröst

01 okt, 2021 
Susanne Dieroff Hay och illustrativ bild på bröst
De flesta av oss vet att vi bör undersöka våra bröst själva på regelbunden basis för att tidigt kunna upptäcka bröstcancer. Här förklarar experten varför det rent av är livsviktigt att man håller på rutinen – och annat vi bör tänka på!
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Under pandemin ställdes en hel del mammografiundersökningar in. Dessutom valde en del kvinnor själva att inte gå när de blev kallade av rädsla för att smittas av coronaviruset.

Enligt beräkningar kan det röra sig om cirka 160 000 kvinnor som av olika anledningar inte gjorde någon mammografi förra året. Det kan betyda att det finns kvinnor vars bröstcancer därför kommer att upptäckas senare – och i värsta fall även ha en sämre prognos.

– För det mesta växer bröstcancer långsamt men det finns också former som är mer aggressiva och växer snabbt. Missar man sin mammografi så att det går flera år emellan gångerna, kan det påverka prognosen vid en aggressiv bröstcancer, säger Susanne Dieroff Hay, förbundsordförande i Bröstcancerförbundet.

Annons

Självundersökning av brösten kan rädda liv

I de fallen kan en självundersökning rädda liv. Men självundersökning är även viktigt för kvinnor under 40 och kvinnor över 74 år eftersom de inte blir kallade till mammografi.

– Det är ett bra komplement till mammografi även om vissa typer av bröst är lite svårare att söka igenom själv.

Det gäller bland annat stor byst.

– Har man en stor byst är det svårare att känna igenom brösten ända in till bröstbenet. Man behöver tänka lite extra på att trycka igenom brösten hårt och metodiskt, säger Susanne Dieroff Hay.

Glöm inte armhålorna när du undersöker brösten

Hon rekommenderar att man använder två eller tre fingrar när man undersöker sina bröst.

– Använd cirklande rörelser och gå utifrån och in. Glöm inte att undersöka armhålorna efter knölar också.

Är man runt 30 år har man ofta fler körtlar i brösten än när man är 60 till 70 är. De kan ibland förväxlas med cancerknölar:

Annons

– Skillnaden mellan farliga och ofarliga knutor kan vara att de ofarliga ofta är mjukare och flyttar på sig. Farliga knutor är oftare hårda och fasta och kan till exempel kännas som en ärta i bröstet, säger Susanne Dieroff Hay.

Vaccin kan orsaka ofarliga knölar i brösten

Körtlar kan ibland också dyka upp tillfälligt för att sedan försvinna. Det gäller till exempel om man just har blivit vaccinerad mot coronaviruset:

– Efter vaccineringen mot covid-19 kan man få förstorade lymfkörtlar. Vänta därför fyra till sex veckor med att känna igenom brösten om du precis fått din spruta.

Av samma skäl bör man vänta med att göra sin mammografi innan vaccinering eller vänta i sex veckor efter att man har vaccinerats.

Förutom knölar ska man också hålla utkik efter indragningar i brösten och bröstvårtorna.

Tre kvinnor som bär rosa bandet.

Vi vill att alla ska förstå vikten av att undersöka sina bröst. 4 av 10 kvinnor gör det sällan eller aldrig. Här kan du läsa allt från kampanjen #klämdag.

Annons