Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Då är det bäst att undersöka brösten – och då ska du låta bli

01 okt, 2021 
Kvinna som undersöker brösten efter bröstcancer vid en bra tidpunkt.
Det är viktigt att ha en rutin då man själv undersöker sina bröst för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka bröstcancer. Men det finns tillfällen som är bättre än andra när det gäller att kontrollera brösten.
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Minst en gång i månaden bör man ha för vana att inspektera och känna igenom brösten efter förändringar. Särskilt viktigt är det för kvinnor under 40 år och kvinnor över 74 år eftersom de inte blir kallade till mammografi.

Men även om du går på regelbunden mammografi så fungerar självundersökningen som ett komplement och är en bra rutin att ha mellan tillfällena. Det är rent av livsviktigt att undersöka sina bröst.

Enligt en rapport, genomförd av Bröstcancerförbundet, upptäckte 54 procent sin bröstcancer via självundersökning. Rapporten är baserad på 409 svarande medlemmar i förbundet.

Då är det bäst att undersöka brösten

Men när är egentligen den bästa tidpunkten för att känna igenom brösten ordentligt?

Annons

Om man menstruerar så är det klokt att undersöka brösten vid ungefär samma tidpunkt varje månad i förhållande till mensen. På så sätt vet man hur brösten känns vid just den tidpunkten.

De kan nämligen kännas annorlunda beroende på om du undersöker innan, under eller efter mensen utan någon rutin. Det beror på hormoner.

Undersök gärna några dagar efter mensen

Förslaget är att kontrollera brösten några dagar efter mensens slut. Då är den hormonella påverkan på brösten mindre och de blir då mjukare och lättare att känna igenom. Har man ingen mens är rådet helt enkelt att välja en passande dag i månaden att undersöka brösten på.

Men lär mer än gärna känna dina bröst under de olika stadierna om du kan.

Då ska du inte undersöka brösten

Om du inte har möjlighet att undersöka brösten oftare än en gång i månaden är det som vi tidigare var inne på inte helt fördelaktigt att undersöka dem precis innan mens.

Annons

En del kvinnor får nämligen helt naturliga ofarliga knölar i brösten av hormoner innan mens som sedan försvinner efter mensen. Så om du upptäcker en knöl innan mens kan du se om den försvinner efter mensen. Om den inte gör det bör du söka vård.

Undersök inte i samband med coronavaccin

Rekommendationen är nu också att inte undersöka brösten direkt efter att du fått någon spruta coronavaccin, utan att vänta fyra till sex veckor. I en del fall kan man nämligen få svullna lymfkörtlar av några av vaccinen vilket kan visa sig som ofarliga knölar i bröstet eller armhålan.

Dessa kan misstas för bröstcancer och medföra onödig oro när de egentligen är ofarliga och försvinner av sig självt. Samma fenomen kan uppstå även av andra vaccin som det mot influensa eller HPV, men också av en vanlig förkylning.

Källa: 1177 Vårdguiden, Bröstcancerförbundet, MåBra

Foto: TT

Tre kvinnor med rosa bandet på tröjorna.

Vi vill att alla ska förstå vikten av att undersöka sina bröst. 4 av 10 kvinnor gör det sällan eller aldrig. Här kan du läsa allt från kampanjen #klämdag.

Annons