Då är det bäst att undersöka brösten – och då ska du låta bli

Kvinna som undersöker brösten efter bröstcancer vid en bra tidpunkt.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
0:45

Efter reklamen: Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

(0:45)

Minst en gång i månaden bör man ha för vana att inspektera och känna igenom brösten efter förändringar. Särskilt viktigt är det för kvinnor under 40 år och kvinnor över 74 år eftersom de inte blir kallade till mammografi.

Men även om du går på regelbunden mammografi så fungerar självundersökningen som ett komplement och är en bra rutin att ha mellan tillfällena. Det är rent av livsviktigt att undersöka sina bröst.

Enligt en rapport, genomförd av Bröstcancerförbundet, upptäckte 54 procent sin bröstcancer via självundersökning. Rapporten är baserad på 409 svarande medlemmar i förbundet.

Experten: Därför är det livsviktigt att undersöka sina bröst

Då är det bäst att undersöka brösten

Men när är egentligen den bästa tidpunkten för att känna igenom brösten ordentligt?

Om man menstruerar så är det klokt att undersöka brösten vid ungefär samma tidpunkt varje månad i förhållande till mensen. På så sätt vet man hur brösten känns vid just den tidpunkten.

De kan nämligen kännas annorlunda beroende på om du undersöker innan, under eller efter mensen utan någon rutin. Det beror på hormoner.

Nya behandlingsmetoder ger hopp vid svårbehandlad bröstcancer

Undersök gärna några dagar efter mensen

Förslaget är att kontrollera brösten några dagar efter mensens slut. Då är den hormonella påverkan på brösten mindre och de blir då mjukare och lättare att känna igenom. Har man ingen mens är rådet helt enkelt att välja en passande dag i månaden att undersöka brösten på.

Men lär mer än gärna känna dina bröst under de olika stadierna om du kan.

Då ska du inte undersöka brösten

Om du inte har möjlighet att undersöka brösten oftare än en gång i månaden är det som vi tidigare var inne på inte helt fördelaktigt att undersöka dem precis innan mens.

En del kvinnor får nämligen helt naturliga ofarliga knölar i brösten av hormoner innan mens som sedan försvinner efter mensen. Så om du upptäcker en knöl innan mens kan du se om den försvinner efter mensen. Om den inte gör det bör du söka vård.

Missen många gör när de undersöker sina bröst – så ska du göra

Undersök inte i samband med coronavaccin

Rekommendationen är nu också att inte undersöka brösten direkt efter att du fått någon spruta coronavaccin, utan att vänta fyra till sex veckor. I en del fall kan man nämligen få svullna lymfkörtlar av några av vaccinen vilket kan visa sig som ofarliga knölar i bröstet eller armhålan.

Dessa kan misstas för bröstcancer och medföra onödig oro när de egentligen är ofarliga och försvinner av sig självt. Samma fenomen kan uppstå även av andra vaccin som det mot influensa eller HPV, men också av en vanlig förkylning.

Källa: 1177 Vårdguiden, Bröstcancerförbundet, MåBra

Foto: TT

Tre kvinnor med rosa bandet på tröjorna.

Vi vill att alla ska förstå vikten av att undersöka sina bröst. 4 av 10 kvinnor gör det sällan eller aldrig. Här kan du läsa allt från kampanjen #klämdag.

Redaktionens tips

4 saker att hålla koll på i brösten – som inte är en knöl

Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Så känns en knöl i bröstet – tecknen på att det kan vara cancer

Dela på: