Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

01 okt, 2021 
rosa bandet och en kvinna som undersöker sina bröst
Att själv undersöka sina bröst är ett viktigt komplement till mammografi. Men hur vet man vilka knölar och knutor som är ofarliga och vilka som kan vara cancer? Här är några saker du bör tänka på!
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Att lära känna sina bröst är viktigt för att kunna lägga märke till förändringar när man själv undersöker dem. Börja med att titta och känna på dem ur ett "vanligt" perspektiv, så att du vet hur de normalt ser ut och känns. Då har du något att utgå ifrån framöver när du letar efter tecken på bröstcancer.

Undersök dina bröst åtminstone en gång i månaden. Vissa dagar är bättre än andra att göra en självundersökning. Knölar kan också kännas på olika sätt om de är ofarliga eller eventuellt en cancerknöl.

Så undersöker du dina bröst

Susanne Dieroff Hay vid Bröstcancerförbundet rekommenderar att man använder två eller tre fingrar när man undersöker sina bröst.

Annons

– Använd cirklande rörelser och gå utifrån och in. Glöm inte att undersöka armhålorna efter knölar också, säger hon.

1. Stå framför en spegel. Placera armarna bakom nacken och granska formen. Har brösten sin vanliga form och storlek? Ser bröstvårtorna ut som de brukar?

2. Känn igenom brösten efter knölar eller andra förhårdnader och om bröstet har oförändrad fasthet. Undersök bröstet med motstående sidas hand. Använd raka fingrar och känn igenom bröstet med små cirkelrörelser.

Annons

3. Kläm på bröstvårtan för att inspektera om det kommer ut vätska. Undersök till sist armhålan.

4. Undersök även brösten i liggande ställning med ena handen under huvudet.

Några tips från Cancerfonden:

  • Det kan vara lättare att känna ojämnheter när brösten är intvålade. Känn igenom brösten på samma sätt som ovan.
  • Många kvinnor tycker att det är svårt att undersöka sina bröst de första gångerna. Men ge inte upp, det blir lättare när du blivit mer van.

PSST! Du kan också ta hjälp av appen Klämdagen som påminner dig om att undersöka dina bröst mer regelbundet. Appen innehåller instruktioner och bilder på hur du undersöker brösten på bästa sätt. Du hittar den i App store eller Google play. Klämdagen är utgiven av Bröstcancerförbundet med stöd av Novartis, Roche, Amgen och Pfizer.

Foto: Shutterstock/TT, Bröstcancerförbundet

4 av 10 kvinnor undersöker sällan eller aldrig sina bröst. Ta för vana att lägga in en klämdag varje månad – läs mer i kampanjen #klämdag.

Annons