Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Tidiga tecken på bröstcancer – enligt 9 kvinnor som drabbats

08 okt, 2021 
Kvinnor som gemensamt håller i rosa bandet.
Det vanligaste tecknet på bröstcancer är en knöl i bröstet. Men det finns också andra sätt det kan te sig på.
Här berättar nio kvinnor vilka tecken de såg på sin bröstcancer.
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Det är så viktigt att lära känna sina egna bröst så att man tidigt kan upptäcka förändringar. Det behöver inte nödvändigtvis handla om knölar, även om det är det vanligaste tecknet på just bröstcancer.

En knöl kan också kännas på olika sätt beroende på om den är farlig eller inte. Det finns också olika tillfällen då det är bättre och sämre att undersöka brösten.

9 kvinnor berättar: Så upptäckte vi vår bröstcancer

Nio kvinnor som haft bröstcancer delar med sig av symtomen som fick dem att uppsöka läkare för hälsosajten Health.

Alla pekar på vikten av att lita på magkänslan och få allt som kan vara misstänkt undersökt.

1. Pytteliten kall knöl i armhålan

”Jag kände en väldigt liten knöl. Den gjorde inte ont, men var rörlig och kändes som en frusen ärta. Den var i armhålan, vilket kändes konstigt, men sen kom jag på att bröstvävnaden sträcker sig till armhålan. Det kändes inte som de vanliga förändringar som kommer under min menscykel.”

Annons

/Brittany, som diagnostiserades vid 24 års ålder

2. Feber och svårigheter att amma

”Jag blev feldiagnostiserad med bröstkörtelinflammation två gånger eftersom jag hade hög feber och svårt att amma. Det visade sig vara cancer i stadium III. Tumörer blockerade mjölkgångarna.”

/Melissa, som diagnostiserades vid 32 års ålder

3. En rodnad på bröstet

”I duschen en dag så upptäckte jag ett blekt rosa område på bröstet precis ovanför bröstvårtan. Det såg ut mer som en solbränna än ett utslag. Jag visste att någonting var konstigt, men min gynekolog lugnade mig (…). Med tiden blev det rosa området hårdare och gjorde ont att vidröra. Jag fick också ont i ryggen.

/Jennifer, som diagnostiserades med inflammatorisk bröstcancer i bröst, skelett och lever

4. En knöl stor som en spelkula

”Jag hade fibroadenos från början, så även under en bra dag kändes mina bröst som en påse med frysta ärtor, men jag var ganska familjär med hur de brukade kännas. En dag kände jag en knöl i mitt vänstra bröst nära bröstvårtan som verkade vara som en spelkula i storlek. Den kändes annorlunda.”

Annons

/Erin, som diagnostiserades med trippelnegativ bröstcancer i stadium II

5. En knöl som inte försvann efter mensen

”Jag kände min knöl för första gången när jag klädde på mig. Jag väntade några veckor för att se om den skulle förändras efter mensen. När det inte hände bokade jag in en mammografi.”

/Stef, som diagnostiserades med trippelpositiv invasiv bröstcancer vid 37 års ålder

6. Hunden kände av en förändring

”Min lilla hund klättrade upp på mig och började krafsa på en specifik del av mitt bröst. Några varningsklockor ringde i mitt huvud som sa till mig att vara uppmärksam. Jag tog bort henne och hittade en liten rund knöl.”

/Christine, som diagnostiserades med bröstcancer i stadium II

7. En liten hård och rund knöl

”Jag kände som en liten rund, hård bit av ost i storleken av en 25-centare. Jag kände mig frisk, cyklade hela tiden, och skulle inte ha gissat att någonting inte stod rätt till i kroppen. Men jag gick ändå till läkaren.”

Annons

/Sandy, som diagnostiserades med bröstcancer i stadium III vid 46 års ålder

8. En knöl på revbenen som gjorde ont

”Jag kände en liten knöl stor som en ärta. Jag kunde bara känna den för att den satt över revbenet på underdelen av bröstet. När jag tänker tillbaka så hade min bh gjort lite ont över det området innan jag hittade knölen.”

/Cynthia, som diagnostiserades med bröstcancer vid 55 års ålder

9. Indragen bröstvårta

”Jag kände någonting knöl-aktigt och hårt i mitt högra bröst. Efter att mammografin inte hade visat någonting accepterade jag att det inte var någonting. Men senare förstod jag att någonting var fel. Mitt bröst krympte och bröstvårtan sögs in.”

/Gerri, som diagnostiserades med bröstcancer i stadium III

Källa: Health

Foto: TT

Tre kvinnor på rad som bär rosa bandet.

De här berättelserna understryker vikten av att lära känna och undersöka sina bröst. Mer på temat finner du i vår kampanj #klämdag.

Annons