Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTBE

Skräddarsydd mammografi utifrån individuell riskbedömning ska testas

05 okt, 2021 
Kvinna som genomför mammografi
I ett pilotprojekt kommer forskare och läkare att testa att gå ifrån den standardiserade mammografin och i stället anpassa screeningen till kvinnans individuella risk att drabbas av bröstcancer.
Studien inleds nästa år på Bröstcentrum vid Södersjukhuset i Stockholm.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Var åttonde svensk kvinna kommer under sin livstid att drabbas av bröstcancer. Slår man ut det så drabbas en kvinna i timmen ungefär. Det är den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Turligt nog upptäcks många fall i tid, då cancern fortfarande är botbar. Detta är ofta tack vare mammografin, men också självundersökning eller andra kontakter med vården.

Men fortfarande så upptäcks inte alla fall av cancer vid en mammografi. En fjärdedel upptäcks mellan screeningtillfällena. Det kan bero på att cancern är snabbt växande och aggressiv eller att den inte synts på grund av tät bröstvävnad.

Nu vill forskare ta reda på om det går att upptäcka fler av de här cancerfallen som annars missas med hjälp av en skräddarsydd screening som baseras på den enskilda individens risk att drabbas.

Annons

Möjligt att räkna ut risken att drabbas av bröstcancer

Alla kvinnor i åldern 40–74 år erbjuds mammografi med 18–24 månaders intervall. I dag screenas alla kvinnor på samma sätt oavsett vilken risk de har eller hur svårundersökta deras bröst är.

Men det är faktiskt möjligt för läkare och forskare att bedöma vilka kvinnor som ligger i riskzonen för bröstcancer och vilka som har en väldigt låg risk. Den risken kan bedömas utifrån bland annat hur tät bröstvävnad man har, genetiska markörer, bröstcancer i släkten och livsstilsfaktorer.

Utifrån detta kommer screeningintervall och metoder att anpassas efter individen.

Deltagarna kommer få sin risk uppmätt

Bröstcentrum vid Södersjukhuset i Stockholm kommer att hålla i studien som kommer att innefatta 4 000 kvinnor. I studien kommer varje individs risk att drabbas av bröstcancer att bedömas.

– Vi kommer att fråga kvinnor om de vill ha sin risk uppmätt och vara med i studien. Vill de det så kommer vi att skräddarsy screeningen, säger Per Hall, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet samt överläkare på onkologkliniken vid Södersjukhuset, till MåBra.

Annons

Varje individ erbjuds ett intervall baserat på risk

Har man låg risk kommer man att gå på mammografi men erbjudas ett längre intervall till nästa gång. Har man en normal risk kommer man att kallas vartannat år som vanligt. De som har hög risk kommer att erbjudas en individanpassad screening.

– De som har en riktigt hög risk kommer erbjudas mediciner som minskar risken men också tätare screening, säger Per Hall.

Täta bröst får en annan metod

Nytt är också att kvinnor med täta bröst kommer att erbjudas mammografi med kontraströntgen. Denna metod har visat sig vara bättre på att upptäcka bröstcancer i tät bröstvävnad.

Då allt kan förändras kommer också risken att uppskattas på nytt vid varje screeningtillfälle.

– Vi har en fantastisk och välfungerande screening i Sverige sedan 40 år tillbaka. Så det är en stor apparat att förändra. Men vi vill i alla fall testa tanken på att intensifiera screeningen för de med hög risk och minska den för de med låg risk. Då tror vi att vi kan hitta fler cancrar tidigare, säger Per Hall.

Foto: TT

Kom i håg att förutom att gå på mammografi undersöka dina bröst själv varje månad, det kan rädda liv. Läs mer i vår kampanj #klämdag.

Annons