Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckTäta bröstHudcancerKlimakteriet

Kaffe, graviditet och 8 andra saker som minskar risken för bröstcancer

04 okt, 2021 
Kvinna som undersöker sina bröst efter bröstcancer.
Forskare och läkare är nu medvetna om många av riskfaktorerna bakom bröstcancer. Det går alltså till viss del att förebygga.
Här är 10 saker som kan minska risken för bröstcancer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Steg för steg: Så undersöker du dina bröstBrand logo
Steg för steg: Så undersöker du dina bröst

Närmare var åttonde kvinna i Sverige kommer att insjukna i bröstcancer under sin livstid. För det mesta är prognosen god eftersom vi har blivit bättre på att upptäcka cancern i tid och att behandla den.

Men tänk om det gick att förebygga redan innan bröstcancern hunnit uppkomma. Faktorer som gener och täta bröst går inte att påverka men till viss del kan man faktiskt minska risken, även om det givetvis inte är en garanti.

– Det finns några livsstilsförändringar som påverkar risken att drabbas av bröstcancer, dock i väldigt liten utsträckning om man jämför med till exempel hjärtinfarkt och hur stor skillnad det kan göra där, säger Per Hall, professor och överläkare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet, till MåBra.

Annons

10 saker som kan förebygga bröstcancer

De här faktorerna är bland annat att hålla en normal vikt, vara fysiskt aktiv, att inte röka och att inte dricka för mycket alkohol. Forskare håller nu också på att studera effekterna av att ge förebyggande läkemedel till friska personer som är i riskgrupp för bröstcancer på grund av sina gener eller för att de har förstadium till bröstcancer.

– Vi på Karolinska institutet och andra har identifierat förändringar som inte är cancer men som ökar risken för bröstcancer dramatiskt, som ett förstadium till bröstcancer. Man kan se dessa utifrån mammografibilden, säger Per Hall.

För många av faktorerna som ökar eller minskar risken för bröstcancer är det påverkan på östrogenet som har en central roll. Östrogen är nämligen en av de största bidragande orsakerna till bröstcancer.

1. Hålla en normal vikt

Det verkar te sig som så att övervikt innan klimakteriet har en skyddande effekt mot bröstcancer men att övervikt efter klimakteriet ökar risken.

Annons

En teori är att övervikt inte spelar lika stor roll innan klimakteriet eftersom majoriteten av östrogenet då kommer från äggstockarna. Det är dock fördelaktigt av andra hälsomässiga anledningar att sträva efter att bibehålla en normal vikt även innan klimakteriet.

När man har passerat klimakteriet kommer majoriteten av östrogenet i stället från fettväven, vilket skulle kunna förklara varför övervikt då blir en riskfaktor.

2. Vara fysiskt aktiv

Fysisk aktivitet är ett viktigt skydd mot många olika former av cancer, bröstcancer inkluderat. Som vi alla vet finns det ju flera andra vinster med att motionera regelbundet.

En teori till att fysisk aktivitet kan vara skyddande mot bröstcancer är att det verkar minska östrogennivåerna lite. Men en del i detta är också att det ofta är lättare att bibehålla en normal vikt om man är fysiskt aktiv.

3. Inte röka

Rökning har varit omdiskuterat när det gäller bröstcancer. Å ena sidan sänker det östrogennivåerna vilket bidrar till en minskad risk, men å andra sidan skadar det cellerna i vår kropp vilket ökar risken för flera olika cancerformer.

Annons

Men då rökning ökar risken för en mängd olika sjukdomar kan det vara värt att fundera över att sluta även av andra hälsoskäl.

4. Inte dricka för mycket alkohol

Det finns ingen säker konsumtion av alkohol när det gäller bröstcancer. Allt alkoholintag verkar påverka risken och den ökar beroende på hur mycket och ofta man dricker.

Sannolikt beror sambandet på att alkohol ökar nivåerna av östrogen i kroppen och att östrogen är i sin tur en stor bidragande orsak till bröstcancer.

5. Barnafödande och amning

Det här uttrycker man ofta som det bästa sättet att förebygga bröstcancer på, även om man givetvis inte kan eller ska lägga sig i de här sakerna hos privatpersoner.

Forskning har visat att ju tidigare man födde sitt första barn desto mindre är risken att utveckla bröstcancer. Man har också sett att ju fler barn man fött och ju längre tid man ammat desto lägre blir risken att drabbas.

Teorin är att cellerna i brösten ”tröttas ut” efter att ha påverkats av flera graviditeter och då blir mindre och mindre benägna att dela sig, vilket minskar risken för bröstcancer. Men man vet ännu inte om det verkligen förhåller sig på detta vis.

Annons

6. Inte för långa hormonbehandlingar under klimakteriet

Det kan vara värt att väga fördelar mot nackdelar när det gäller hormonbehandlingar under klimakteriet. Om man fortsätter att ha en hög östrogennivå i kroppen påverkar det risken att insjukna i bröstcancer.

Det verkar dock inte som att det är några problem i en övergångsperiod. Studier har visat att användning i fem år eller mindre inte påverkar risken för bröstcancer. Däremot om man använder det längre, då verkar risken öka.

7. Att dricka kaffe

Flera studier har bekräftat att det finns ett samband mellan kaffe och en minskad risk för bröstcancer. Detta har visat sig från minst två koppar kaffe per dag och upp till fem.

– Ja, det här har visats i flera studier. Efter att de första rönen kom har liknande studier med liknande resultat även för andra cancerformer kommit. Men mekanismen bakom är oklar så man vet inte om det är kaffet i sig eller någon annan livsstilsfaktor som går att koppla till kaffedrickande, säger Per Hall.

Annons

8. Mammografi

Det här är ingen förebyggande åtgärd egentligen men att regelbundet gå på mammografi gör att man har större möjlighet att kunna upptäcka bröstcancer i ett tidigt skede då den förhoppningsvis fortfarande är behandlingsbar.

I framtiden lär man också kunna sätta in läkemedel redan innan bröstcancer uppkommit utifrån riskfaktorer och hur bilderna från undersökningen ser ut.

Se ocksåskräddarsydd mammografi baserad på den individuella risken ska testas.

9. Självundersökning

Det här är egentligen inte heller en förebyggande åtgärd men det är ändå värt att nämna vikten av att undersöka sina egna bröst innan man börjar kallas till mammografi och emellan mammografitillfällena när man går på regelbundna undersökningar.

Ju tidigare en förändring upptäcks och kan tas vidare med läkare, desto bättre.

10. Förebyggande läkemedel

Läkemedlet tamoxifen minskar risken att insjukna i bröstcancer och förebygger återfall. Problemet är bara att det ger svåra biverkningar som gör att det inte används i så stor utsträckning och att kvinnor som får behandlingen ofta väljer att avsluta den.

Annons

Men nyligen kom forskare vid bland annat Karolinska institutet fram till att betydligt lägre doser av läkemedlet, som är östrogenhämmande, också verkar ha god effekt för risken att drabbas av bröstcancer samtidigt som biverkningarna minskade.

– Risken att insjukna halveras men man ska inte behöva stå ut med den här mängden biverkningar som frisk. Vi testade därför att ge lägre doser och indikationen är att det ger lika bra effekt ändå. Men vi går nu vidare med att testa medicinen ytterligare, säger Per Hall.

Foto: TT

Kvinnor med rosa bandet på tröjorna.

Lägg in en klämdag i almanackan. Genom att undersöka dina bröst varje månad har du chansen att tidigt upptäcka förändringar. Läs mer i vår kampanj #klämdag.

Annons