Det här är täta bröst – och så vet du om du har det

14 sep, 2020 
Täta bröst ökar risken för cancer
Många kvinnor går runt med täta bröst utan att veta om det – och utan att veta att det ökar risken för bröstcancer. Det här är allt du behöver veta om täta bröst.
Annons
Det här är täta bröst
Det här är täta bröst

Oktober må vara bröstcancermånaden, då vi blir som mest uppmärksamma på sjukdomen – men kvinnor drabbas trots allt av bröstcancer året runt.

Ålder, gener och livsstil är några saker som kan påverka risken att drabbas av den här typen av cancer, men en faktor det pratas mindre om är täta bröst. 40 procent av alla kvinnor i åldrarna 40-74 år har täta bröst, och av dessa har en tiondel mycket täta bröst.

Se också8 vanliga frågor och svar om täta bröst.

Vad är täta bröst?

Våra bröst består av bland annat bröstkörtelvävnad, bindväv och fett. Täta bröst kallas det när man har mycket bröstkörtelvävnad.

Unga kvinnor har nästan alltid täta bröst, men med åren omvandlas körtlar och bindväv till fett. Omvandlingen påskyndas av barnafödande, amning och naturligt åldrande. Hos 4 av 10 kvinnor mellan 40 och 65 år fortsätter dock brösten att vara täta.

Varför är det farligt med täta bröst?

Kvinnor som har täta bröst löper fyra till sex gånger större risk att drabbas av bröstcancer, vilket gör det till en av de absolut största riskfaktorerna.

Annons

Dessutom är det svårt att upptäcka bröstcancer i täta bröst, även med mammografi. Både bröstkörtelvävnaden och tumörer blir nämligen vita på röntgenbilden. Mycket bröstkörtelvävnad kan alltså maskera tumörer.

– Mammografi missar varannan cancer i täta bröst. Jag tycker att det är helt fel att man rutinmässigt undersöker alla kvinnor med mammografi, utan att ta hänsyn om de har täta bröst eller inte, säger Per Hall, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet, till MåBra.

Trots att man känner till den ökade risken med täta bröst erbjuds dessa kvinnor varken fler eller mer omfattande undersökningar. Detta leder till att många kvinnor får sin bröstcancerdiagnos onödigt sent, och då krävs ofta längre och tuffare behandling för att bli frisk. Dessutom kan cancern ha hunnit sprida sig i kroppen.

Täta bröst på en mammografi-bild.
Det vita på mammografibilderna visar mängden körtelvävnad, och om du har täta bröst eller inte.

Hur vet man om man har täta bröst?

Täta bröst är inget man kan känna bara genom att klämma på brösten, och man kan inte avgöra det genom att titta på deras storlek eller fasthet heller. Istället bedöms bröstens täthet utifrån bilderna från mammografin.

Annons

Om man vet att man har täta bröst rekommenderar Bröstcancerföreningen att man att kompletterar mammografi med ultraljud eller andra metoder.

– Det finns andra sätt att screena efter cancer i täta bröst, till exempel kan man komplettera med ultraljud eller magnetröntgen. Men det används sällan eftersom det kostar mer och tar längre tid. De har vissa nackdelar också. Till exempel kan en magnetröntgen vara obehaglig att göra, säger Per Hall.

Hur mäter man brösttäthet?

Det finns några olika metoder för att mäta hur täta bröst man har, men än behövs mer forskning för att avgöra vilken som är mest effektiv.

En skala som ofta används är BI-RADS, där man delar in tätheten på en skala från A till D. A innebär då väldigt litet täthet, medan D står för de tätaste brösten – i kategori D finns idag tio procent av alla kvinnor.

10 faktorer som ökar risken för bröstcancer:

  • Hög ålder
  • Bärare av genen BRCA1 eller BRCA2
  • Hög täthet i bröstvävnaden, så kallade täta bröst
  • Bröstcancer i familjen
  • Tidigare exponering för strålning
  • Användning av hormonersättning
  • Hög ålder vid första graviditet
  • Låg ålder vid första menstruation
  • Stor konsumtion av alkohol
  • Högt BMI efter klimakteriet

Foto: TT

Vad är täta bröst och kan det vara farligt?

Vad är täta bröst?

Med kampanjen #greppabrösten vill MåBra sprida information och kunskap om täta bröst. Vad innebär det, är det farligt och hur vet man om man har det?

Läs mer om täta bröst här!

Annons