Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Mineralet som sinkar snuva och stoppar depp!

05 sep, 2016 
Förkorta sjukdomstiden, eller förhindra den helt. Här är allt om mirakelmineralet som rustar immunförsvaret – och gör dig gladare på kuppen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Envisa förkylningar och lättare höstdepp är ett gissel för många svenskar så här års. Att äta en varierad kost och tänka på vitamin-intaget är vanliga knep för att hålla humör och hälsa på topp. Men många missar att tänka på mineraler, som är minst lika viktiga för psykisk och fysisk hälsa som vitaminer och andra näringsämnen.

Zink är ett mineral med antioxidativa egenskaper, som har särskilt betydelse för ett fungerande immunförsvar. Zink minskar sjukdomstiden och lindrar symtomen vid förkylning, visar en metastudie vid The Cochrane Collaboration. Det är också nödvändigt för att kroppens hormonproduktion ska fungera optimalt och har en förmåga att påskynda läkningen av sår och ytliga hudskador.

Läs också: 7 tecken på att du behöver äta mer zink

Men zink kan också boosta humöret! Enligt en studie fick personer som åt zinktillskott på 25 mg/dag en snabbare återhämtning från depression än den kontrollgrupp som inte åt zink.

Annons

Under stress förbrukar kroppen mer zink än annars, ett hektiskt liv kan med andra ord medföra risk för brist. Personer med glutenintollerans eller andra tarmproblem kan också ligga i riskzonen. Symtom på brist är trötthet, dåligt minne, hudförändringar och försämrad aptit.

Zink finns i skaldjur – särskilt ostron samt kött, ägg, mjölk, vetekli och groddar.

Fytinsyra, som finns naturligt i spannmålsprodukter som bröd, kan hämma upptaget av zink. Undantaget är surdegsbröd, där fytinsyran försvinner under jäsningsprocessen.

 

Källor: Expressen GI&Hälsa, Wikipedia, Mersmak

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons