HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny forskning: Här är vitaminerna som ger dig ett längre liv

15 apr, 2019 
Hälsosamma vitaminer i mat
Några vitaminer och mineraler tycks vara viktigare än andra när det gäller att leva ett långt liv utan hjärtsjukdom. Det visar ny forskning. Här är maten du ska satsa på för att förlänga livet!
Annons

Att vitaminer och mineraler är viktiga för hälsan kommer kanske inte som en överraskning. Men det verkar som att vissa av dem kan vara viktigare än andra, åtminstone när det gäller förtida död i framför allt hjärtsjukdom. I en ny, stor studie såg man att mat som är rik på vissa viktiga vitaminer och mineraler kan kopplas till ett längre och friskare liv. Forskarna följde 27 000 vuxna personer under tio år och tittade bland annat på vad de åt och om de fick i sig tillräckligt av vitaminer och mineraler via sin kost. Man såg då att risken att dö var lägre bland dem som fick i sig näringsriktig mat.

Effekten förstärks av fibrer

 

Vissa livsmedel tycks särskilt skydda mot förtida död i hjärtsjukdom, medan andra verkar skydda mot förtida död oavsett orsak. De personer som fick i sig tillräckligt med K-vitamin och magnesium via sin kost dog mer sällan i förtid jämfört med personer som inte fick i sig näringsämnena. De som åt mat med mycket A-vitamin, K-vitamin, koppar och zink dog mer sällan i hjärtsjukdom, jämfört med andra. När forskarna tittade närmare på resultatet såg de att vitaminerna och mineralerna hade den här effekten när de kom från vanlig mat. Troligen beror det på att mat även innehåller andra aktiva ämnen och fibrer som förstärker effekten av näringsämnena.

Annons

 

Här hittar du vitaminer och mineraler för ett längre liv:

 

Vitamin K

Finns i två former, K1 (fyllokinon) och K2 (menakinoner). Kål, broccoli, gröna bladgrönsaker och rapsolja är rika på K1. Kött, lever, äggula, mejeriprodukter och fermenterade livsmedel (surkål) innehåller vitamin K2.

 

Vitamin A

A-vitamin får vi i oss när vi äter inälvsmat, främst lever, ägg, ost och matfett (som bordsmargarin och lättmargarin). Grönsaker och rotfrukter är bra källor till karotenoider, som i kroppen omvandlas till A-vitamin, om och när det behövs. Därför är det svårt att överdosera med mat. Finns i morötter, tomat, röd paprika och andra röda grönsaker och frukter. Finns även i lax och skaldjur (det är karotenet astaxanthin som ger dem deras röda färg)

 

Magnesium

Finns bland annat i vart vanliga kranvatten, särskilt i områden där vattnet är hårt och i mineralsalt. Finns också i baljväxter, gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter, pumpafrön, fisk, kött och skaldjur.

 

Koppar

Får vi i oss bland annat av kranvatten, eller snarare för att det frigörs koppar från de kopparrör vi har i våra kök. Koppar finns i så gott som all mat, men mest finns det i lever, skaldjur, nötter och kakao.

 

Zink

Finns främst i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter, musslor, nötter och ost.

 

Läs mer

Lista: 10 enkla sätt att förlänga livet

7 matvanor som får dig att leva längre 

100-åringarnas bästa hälsotips för ett långt liv

 

 

Annons