Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Tillsammans-effekten: Så fördjupar du dina vänskapsrelationer

16 dec, 2022 
AvPetra Olander
Några vänner som promenerar
Goda vänner kan man aldrig ha för många av! Oavsett om du vill skapa nya kontakter eller fördjupa dem du redan har - här är psykologen Katarina Bloms tips på hur du fördjupar relationerna.
Annons

Goda relationer kan påverka hälsan positivt. Forskning på olika håll i världen visar samma sak: Sociala relationer är bland det viktigaste för att vi ska ha en bättre chans att leva längre. Det gör oss också lyckligare.

Psykologen Katarina Blom har skrivit boken Tillsammans-effekten som handlar om sociala relationers betydelse. Här är fyra av hennes tips för hur du fördjupar dina vänskapsrelationer:

Se också: 5 typer av personer alla borde ha i sitt liv

5 typer av personer alla borde ha i sitt livBrand logo
5 typer av personer alla borde ha i sitt liv

1. Prioritera varandra

Grunden för en god relation är att ni spenderar tid ihop så att ni lär känna varandra. Forskning har visat att vi behöver i genomsnitt 200 timmar tillsammans för att räkna den andre som en god vän. Det här gäller framförallt i nya relationer, men även i äldre relationer behöver vi känna oss utvalda och prioriterade.

Annons

2. Ha roligt tillsammans

Positivitet är något som både forskning och människor själva tar upp när de tänker på en god vän. Att ni trivs i varandras sällskap och att ni kan känna er avslappnade ihop.

3. Se varandra

Ömsesidighet är viktigt. Att ni båda frågar, lyssnar och känner er sedda i relationen. Att ni båda får vara med och bestämma hur ni vill ha det. Vi människor har en utpräglad förmåga att uppfatta social rättvisa, eftersom det också finns en koppling till ren och skär överlevnad. Vi behöver dela med oss för att alla ska få plats i gruppen. Så relationer som är ömsesidiga mår vi allra bäst i, där vi både får känna oss behövda och behövande.

4. Våga visa sårbarhet

Det här kännetecknar en lite djupare och närmare relation, där du kan sänka garden och släppa fram tvivel och osäkerhet. Ofta kan det kännas lite obehagligt att visa sig sårbar, men när du vågar visa dina känslor öppnas möjligheten för vännen att finnas där och visa värme och omtanke. Det både stärker er själva och vänskapen.

Foto: TT

Annons