Efter 50 är vi lyckligare än någonsin – livsvalen som gör stor skillnad

lyckliga kvinnor på badsemester

För många blir livet lite tuffare med åren. Från ungdomens ganska bekymmerslösa dagar hopas ansvarsuppgifter, bekymmer och krämpor. Att jonglera familj, vänner, jobb, ekonomi och egentid kan vara påfrestande, vilket framförallt de senaste åren har resulterat i en hisnande ökning av sjukskrivningar på grund av utbrändhet. I fyrtio-årsåldern slår vår lyckokurva i botten.

Men håll ut! Forskning visar att efter 40-årskrisen så vänder det uppåt igen! Faktiskt så pass mycket att vi ofta skattar vår lycka som allra högst mellan 50 och 65.

Starta om din hjärna! 3 tekniker för att bli av med negativa tankar

Kurvan gäller välden över, även om man i vissa länder rapporterar att toppen av kurvan infallen senare, mellan 60 och 75. Forskarna kallar kurvan för lyckans u-kurva, och den ser ironiskt nog faktiskt ut lite som en smiley.

Därför blir vi lyckligare efter 50

Men varför blir vi så lyckliga just efter 50-60? En stor del av det ligger i att trots att våra krämpor ökar, så ökar också acceptansen och insikten om var vi bör lägga vår kraft och våra prioriteringar för att må som bäst. Det handlar inte om pengar, och kanske lite överraskande faktiskt inte heller om kärlek. Här är livsvalen som toppar lyckan:

Video: Stanna up och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu
0:55

Efter reklamen: Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

(0:55)

Slå på ljud

3 viktiga faktorer för att toppa lyckan på ålderns höst

1. Var social och engagerad i aktiviteter och din omgivning

2. Studier har visat att de som fokuserade på familjen generellt mådde sämre än de som prioriterade sina vänner högt. Så glöm inte bort dina vänner!

3. Att vara kulturellt och fysiskt aktiv hade en högre korrelation med lycka än hög inkomst, äktenskap eller barn.

Källa: Psychology Today

Foto: TT

Utvald läsning