SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Vanliga tvättmissen som får dina kläder att mögla

16 aug, 2021 
Kvinna tömmer tvättmaskinen
Det här händer oss alla då och då, men om det blir till en vana kan det få dina kläder att mögla och lukta illa. Så här gör du för att rädda dina kläder om misstaget ändå inträffat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 tvättips du ska börja med redan i dagBrand logo
10 tvättips du ska börja med redan i dag

Bakterier frodas i varma, fuktiga, mörka utrymmen – särskilt om det får ligga ostört en längre tid. Vilken plats i ditt hem påminner dessa förhållanden om? Jo, inuti tvättmaskinen så klart! Men hur lätt hänt är det inte att man sätter i gång ett tvättprogram, bara för att bli överrumplad av livet i övrigt – och sen fullständigt glömma bort ALLT.

En gång är ingen gång men då det börjar bli mer vana än undantag kan det vara dags att tänka om. Här är varför du ska undvika tvättmissen.

Se ocksåså ofta ska du tvätta dina kläder, plagg för plagg.

Blöt tvätt som ligger kvar i tvättmaskinen möglar

Varje gång du låter en färdig blöt tvätt ligga kvar i maskinen en längre tid, ökar risken för att kläderna – och även tvättmaskinen börjar mögla. Någon timme hit eller dit är inga problem, men om man lämnar det under längre tid än så brukar tvätten kunna börja lukta illa.

Annons

Denna skarpa och fräna lukt innebär att kläderna börjat mögla. Händer detta ofta är det också lätt hänt att tvättmaskinen i sin tur möglar och börjar lukta illa i sig. Det blir en lukt som sätter sig och generellt är svår att få bort. Detta gäller också blöt smutstvätt – ha som regel att alltid låta kläderna torka innan du slänger de i tvättkorgen.

Gör så här om kläderna möglat i tvättmaskinen

Börja med att köra om tvättprogrammet så att möglet förhoppningsvis kan tvättas bort från kläderna. Om tvätten fortfarande luktar sur och unken efter att du kört om programmet kan du testa att lägga dem i ett bad med ättikssprit.

Dosera ungefär en deciliter ättikssprit på fem liter vatten, och anpassa volymen efter hur mycket tvätt det är. Låt kläderna marineras i blandningen cirka 15 till 20 minuter, och tvätta sedan som vanligt ytterligare en gång. Det kan också räcka att hälla lite i ättikssprit i sköljmedelfacket för att bli väck dålig lukt.

Fler tips på hur du kan hålla tvätten och tvättmaskinen fräsch, kan du läsa om här.

Inspiration källa: Expressen

Foto: TT/Shutterstock

Annons