QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

13 tvättmisstag du ska sluta med nu

19 aug, 2017 
AvHelena Sjögren
Plocka fram tennisbollarna och skippa sköljmedlet till handdukarna. Här 13 tvättips du ska börja med redan i dag!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Se 10 tvättips du ska börja med redan i dagBrand logo
TV: Se 10 tvättips du ska börja med redan i dag

Tvätten går ofta på ren rutin. Men det finns en hel del olater som det är dags att lägga av med.

13 smarta tvättråd att börja med redan i dag:

1. Sortera efter mer än färg

De flesta av oss har någon gång råkat ge våra vita plagg en helt annan nyans. Men förutom att separera olika färger är det även värt att sortera din tvätt efter material. Fleece tvättas bäst för sig och handdukar gifter sig dåligt med syntet.

2. Ta bort fläckarna försiktigt

Fläckar kan verkligen göra en galen. Oavsett om det är blod, rödvin, blåbär eller något annat är det lätt hänt att man försöker skrubba bort dem med våld. Men sluta med det direkt. Ju hårdare och mer frenetiskt du skrubbar, desto större är risken att du gör hål i dina kläder. Var i stället mer varsam och försök i stället att blötlägga bort dem. Lägg gärna en tygbit, helst i vitt, ovanpå fläcken och låt den suga upp fläcken.

Annons

Läs också: 14 myter och sanningar om tvätt 

3. För mycket tvättmedel gör plaggen smutsigare

Att använda för mycket tvättmedel är inte bara slöseri med pengar. Det kan också få motsatt effekt på tvätten och snarare göra den smutsigare. För mycket tvättmedel gör att det bildas extra mycket skum som tar upp smuts och sedan samlar den i exempelvis skjortärmar. I Sverige har de flesta mjukt vatten. Det innebär att det krävs mindre tvättmedel för att kläderna ska bli rena. Information om hur vattnet är där just du bor kan du få via kommunen.

4. Håll koll på blixtlåsen…

Blixtlås ska alltid vara stängda när det är dags för tvätt, annars riskerar tänderna att förstöra andra plagg.

5. … men knäpp upp skjortan

Men till skillnad mot blixtlås ska knappar aldrig vara knäppta när du slänger in dem i tvättmaskinen. Om knapparna är knäppta finns det risk att de slits av.

Läs också: Så ofta ska du tvätta dina träningskläder

Annons

6. Undvik för mycket blekmedel

Blekmedel sliter hårt på kläder. Ett alternativ till blekmedel är därför att tvätta plaggen i kokande vatten. Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt sedan ett par droppar citronsaft för samma effekt.

7. Inget spandex i tvättmaskinen

Visst är det lätt hänt att badkläder och andra spandexplagg hamnar i tvättmaskinen. Men där hör de absolut inte hemma. Det rätta sättet att tvätta denna typ av plagg är i kallt vatten.

8. Samla ihop tvätt och spara energi

Om du behöver tvätta flera maskiner är det lika bra att göra det direkt efter varandra för att spara energi. Tvättmaskinen kommer då att ta vara på den kvarvarande värmen från den förra omgången.

Läs också: Så tvättar du din bh – i maskin och för hand

9. Dubbel centrifugering för sängkläder

Tvättar du dina kuddar och täcken i maskin bör du försöka att centrifugera dem två gånger. Detta för att få ut så mycket vatten ur dem som möjligt, annars finns det risk att det blir kvar tvättmedel inuti. Torktumlar du dina sängkläder är det en god idé att slänga in tre rena tennisbollar i torktumlaren. Tennisbollarna gör att kuddar och täcken behåller formen.

Annons

10. Skippa sköljmedel till handdukarna

Använder du sköljmedel är det värt att strunta i det just till handdukarna. Innehållet i sköljmedel reducerar absorberingseffekten vilket är allt annat än praktiskt för handdukar.

Läs också: Så ofta ska du städa – se hela listan!

11. Fyll inte tvättmaskinen till bredden

Bara för att det går att trycka in en tröja till i maskinen betyder inte att du ska. En överfull tvättmaskin riskerar dels att förstöra maskinen, dels är risken stor att tvätten fortfarande är smutsig när du tar ut den.

12. Behåll formen med tennisbollar

Kommer du ihåg tennisbollarna från torktumlaren? Bra, för här kommer de till ännu mer användning. När du ska tvätta dina jackor och anoraker är det perfekt att stoppa in ett par tennisbollar i tvättmaskinen. De hjälper plaggen att behålla sin form.

13. Glöm dyra rengöringsmedel

De lovar guld och gröna skogar, men oftast har de dyra rengöringsmedlen en motsvarighet i skafferiet. Salt kan göra din plagg ljusare och citronsaft kan göra plaggen både mjukare och mer väldoftande.

Annons

Läs också: Hur ofta ska man tvätta håret?

… och glöm inte bort tvättmaskinen.

Precis som alla andra maskiner behöver tvättmaskinen en ordentlig genomgång då och då. Kom ihåg att tvättmaskiner har många rörliga delar som kan skadas. Lämna också alltid luckan öppen efter avslutad tvätt så maskinen får chans att torka ordentligt. En gång om året bör du också köra en rengöringsomgång med varmt vatten och ättika.

Källa: brightside.me, cleanipedia.com, VASyd

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

15 saker du måste rensa ut hemma i dag

Läs också: 15 saker du måste rensa ut hemma i dag

 

Annons