SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Tecken på högt blodtryck – och vad du kan göra åt det

20 apr, 2020 
Kvinna som är orolig för coronavirus
Misstänker du att du har högt blodtryck men har ingen mätare att kolla med? Det kan vara väldigt svårt att veta, men de här symtomen bör du vara uppmärksam på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicinBrand logo
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

Omkring en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning lider av högt blodtryck, hypertoni – och man tror att många har det utan att veta om det. Den senaste tiden har högt blodtryck dessutom hamnat i fokus eftersom de som har det räknas som en av riskgrupperna för att bli allvarligt sjuka av coronaviruset SARS-CoV-2.

Men även utan en rådande pandemi är högt blodtryck något man bör undvika.

– Högt blodtryck märks inte till en början men blir farligt över tid, och ökar risken för framförallt stroke men även hjärtinfarkt, hjärtsvikt, hjärtflimmer, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation, förklarar farmaceuten Ynette Gustavsson.

Vad är högt blodtryck?

Vid högt blodtryck rusar blodet fram i för hög fart och nöter på kärlen i kurvorna. Den så viktiga insidan på kärlväggen slits sönder. I de trasiga kärlen bildas lätt en ansamling av så kallad plack och om placken inflammeras och spricker svarar blodet med att levra sig och en blodpropp bildas.

Annons

– Dina värden ska absolut ligga under 140/90. Jag brukar säga att 130/80 är okej och 120/70 är utmärkt, säger Peter Vasko, hjärtläkare vid Centrallasarettet i Växjö.

Symtom vid högt blodtryck

Högt blodtryck smyger sig ofta på, många kan gå med problemet under lång tid innan de får någon form av symptom.

– Det enda säkra sätt att veta är genom att mäta sitt blodtryck kontinuerligt. Enklaste sättet att göra en mätning av sitt blodtryck är att gå till ett apotek, de flesta erbjuder blodtrycksmätning. På så sätt får du hjälp att mäta ditt blodtryck och tips på vad du ska tänka på, säger Ynette.

Om du misstänker att du har högt blodtryck är det här fyra symtom du bör vara uppmärksam på – de kan tyda på riktigt högt blodtryck:

  • trötthet
  • illamående
  • svår huvudvärk
  • andnöd

Lider du av en eller flera av dessa under en längre tid bör du söka vård. Alla vuxna som passerat 45 år rekommenderas att regelbundet få sitt blodtryck kontrollerat.

Stress och andra orsaker till högt blodtryck

En stor del av alla med högt blodtryck har det genetiskt, men även övervikt, stress, dåliga matvanor, högt saltintag och hög alkoholkonsumtion kan påverka blodtrycket negativt.

Annons

Det här kan du själv göra för att minska risken för högt blodtryck:

  • Rör på dig! En aktiv livsstil har många fördelar och det påverkar även ditt blodtryck. Ta långa promenader och glöm inte att hemmaträning kan vara minst lika effektivt som ett pass på gymmet!
  • Håll koll på din vikt! Övervikt är en riskfaktor för högt blodtryck och många kan få ner sitt blodtryck genom att gå ner i vikt. Viktnedgång innebär i de flesta fall också en ökad rörlighet och minskad stress, vilket också påverkar blodtrycket. Du behöver inte lida av högt blodtryck bara för att du är överviktig, men du kan definitivt påverka ditt höga blodtryck genom aktivitet och viktnedgång.
  • Drick måttligt och salta sparsamt! Huruvida man ska undvika salt är omdiskuterat, men bra att veta är att salt har en osmotisk effekt och påverkar därigenom blodvolymen. Därtill har man även sett att alkohol kan påverka blodtrycket och det rekommenderas därför att även vara medveten om sitt alkoholintag och minska det för att kunna sänka sitt blodtryck.
  • Sluta röka!

Medicinsk behandling

Det finns flera olika läkemedel som verkar för att sänka blodtrycket, och ofta får du en kombination av två olika mediciner i låga doser, för att minska risken för biverkningar och även för att det ger bättre effekt.

Att minska risken för högt blodtryck med livsstilsförändringar är dock att föredra. Om inte för att du ska slippa äta medicin så för att läkemedlen inte tar bort risken med högt blodtryck, utan bara minskar risken för komplikationer på längre sikt.

Du kan räkna med att den medicinska behandlingen minskar risken för att få stroke med ungefär en tredjedel och risken för hjärtinfarkt med omkring en tiondel. När det gäller risken för hjärtinfarkt påverkas den ännu mer av nivån på blodfetterna.

Plötsligt högt blodtryck?

Till att börja med är at viktigt att skilja på att pulsen ökar och att ha högt blodtryck. Pulsen är hjärtats slag per minut, och kan mätas genom den rytmiska utvidgningen på våra artärer. Högt blodtryck är när det cirkulerande blodets tryck på kärlväggarna är högt.

Annons

Sen kan blodtrycket se högre ut om du har varit aktiv före mätningen, är stressad eller nyligen har rökt eller druckit kaffe. Blodtrycksmätningen kan också ge lägre utslag precis efter en måltid.

Om en patient plötsligt får högt blodtryck så borde läkaren leta efter ovanligare sjukdomar och orsaker. Extra blodprover eller urinprover kan behövas.

Källa: 1177, MåBra, Ynette Gustavsson med fler Foto: TT

Läs mer:

Hjärtläkaren tipsar: Så kan du sänka ditt blodtryck

Så många steg behöver du gå för att sänka blodtrycket

Reidun, 45: Stressen gav mig högt blodtryck

Annons