SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Farmaceuten om högt blodtryck: "Många är helt omedvetna"

02 feb, 2018 
person som tar blodtryck
Så här kring Alla hjärtans dag står just hjärtat i fokus – men hur mycket vet du om ditt hjärta? Vet du exempelvis hur du märker om ditt blodtryck är för högt utan att mäta det? Eller vad du kan göra för att hålla trycket på en bra nivå?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicinBrand logo
5 sätt att sänka blodtrycket utan medicin

Högt blodtryck är något vi får lära oss tidigt att se upp för. Men hur vet man att man har högt blodtryck om man inte kollar med en blodtrycksmätare (som de flesta inte har hemma)?

Att pulsen ökar är INTE detsamma som att ha högt blodtryck. Pulsen är hjärtats slag per minut, och kan mätas genom den rytmiska utvidgningen på våra artärer. Högt blodtryck är när det cirkulerande blodets tryck på kärlväggarna är högt.

Läs också: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Blodtryck – undertryck och övertryck

Man brukar prata om två olika tryck. Undertryck: Det tryck blodet ger på kärlväggarna när hjärtat dras samman, och övertryck: Det tryck blodet ger på kärlväggarna när hjärtat utvidgas.

Varför är ett högt blodtryck farligt?

– Högt blodtryck märks inte till en början men blir farligt över tid, och ökar risken för framförallt stroke men även hjärtinfarkt, hjärtsvikt, hjärtflimmer, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation. Ungefär en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning lider av förhöjt blodtryck och många av oss är helt omedvetna om det, förklarar farmaceuten Ynette Gustavsson.

Ynette Gustavsson, farmaceut
Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Vilka är de vanligaste symptomen på högt blodtryck?

– Det kan vara svårt att veta om man lider av högt blodtryck eller ej. Många av oss märker inte av det och kan gå med högt blodtryck under lång tid. Det enda säkra sätt att veta är genom att mäta sitt blodtryck kontinuerligt. Enklaste sättet att göra en mätning av sitt blodtryck är att gå till ett apotek, de flesta erbjuder blodtrycksmätning. På så sätt får du hjälp att mäta ditt blodtryck och tips på vad du ska tänka på, säger Ynette.

Annons

Läs också: 5 sätt att sänka ditt blodtryck – överläkarens bästa tips!

Föredrar du att mäta ditt blodtryck själv så finns det idag många bra blodtyckmätare för hemmabruk. Viktigt att förstå är att det är den kontinuerliga mätningen över tid som är viktig att ha koll på.

– Min rekommendation är att du först tar reda på vilka värden just du har och vidare notera dessa med jämna mellanrum. På så sätt märker du också om ditt blodtryck stiger eller ligger på en stabil nivå. Observera att om du använder blodtrycksmedicin så är det alltid din läkare som avgör vilket värde ditt blodtryck bör ha.

läkare som håller i ett hjärta

Vad kan man själv göra för att påverka sitt blodtryck?

Man kan göra en hel del själv för att påverka sitt höga blodtryck och minska risken för de följdsjukdomar det riskerar. Högt blodtryck kan ha många orsaker och det är viktigt att lyssna på sin kropp och se över sin livsstil. Här är några tips på saker du kan tänka på:

Annons
  • Rör på dig! En aktiv livsstil har många fördelar och det påverkar även ditt blodtryck. Så här i vintertid rekommenderar Ynette lågintensiv träning. Ta långa promenader och glöm inte att hemmaträning kan vara minst lika effektivt som ett pass på gymmet!
  • Håll koll på din vikt! Övervikt är en riskfaktor för högt blodtryck och många kan få ner sitt blodtryck genom att gå ner i vikt. Viktnedgång innebär i de flesta fall också en ökad rörlighet och minskad stress, vilket också påverkar blodtrycket. Du behöver inte lida av högt blodtryck bara för att du är överviktig, men du kan definitivt påverka ditt höga blodtryck genom aktivitet och viktnedgång.
  • Drick måttligt och salta sparsamt! Huruvida man ska undvika salt är omdiskuterat, men bra att veta är att salt har en osmotisk effekt och påverkar därigenom blodvolymen. Därtill har man även sett att alkohol kan påverka blodtrycket och det rekommenderas därför att även vara medveten om sitt alkoholintag och minska det för att kunna sänka sitt blodtryck.

När behöver jag uppsöka läkare?

Symptom som illamående, trötthet och huvudvärk kan man få av för högt blodtryck. Detta kan vara ett farligt tillstånd som direkt kräver vård! Om du misstänker att du lider av högt blodtryck, eller har mätt ditt tryck och vet att du har förhöjda värden, så kan du ta kontakt med vården för en utredning och eventuell behandling.

Läs också: Så ska du äta för att sänka blodtrycket

– Det finns flera olika sätt att behandla ett högt blodtryck och viktigt att förstå är att när medicinering sätts in är det ofta en livslång behandling. Man kan inte sluta med sin medicin bara för att blodtrycket över tid går ner, men man kan justera behandlingen. Det är därför viktigt att själv inte sluta ta sin medicin bara för att blodtrycksmätaren visar sänkta värden, säger Ynette Gustavsson.

Källa: Ynette Gustavsson på Kronans Apotek Foto: IBL

Annons