5 steg till att åldras hälsosamt och lyckligt

par som åldras hälsosamt och lyckligt
1:08

Efter reklamen: 5 orsaker till hjärndimma

(1:08)

Slå på ljud

Med åldern kommer förändringar. Allt ifrån fysiska förändringar till mentala, emotionella och även sexuella.

En del förändringar kan upplevas som positiva, andra kanske som mindre roliga. Men gör vi det bästa av det så kan det gynna både hälsa och lycka.

Lär känna din kropp – och notera förändringar

Ett första viktigt steg kan vara att veta vad man har att vänta sig, för att notera det när det händer – och eventuellt göra något åt det om det behövs.

Här är några av de vanligaste kroppsförändringarna du kan ha koll på, menar Everyday Health.

Ge skelettet bra förutsättningar

Benskörhet, som kan komma med åldern, är vanligare hos kvinnor. Även om man inte drabbas av benskörhet så kan skelettet bli mer skört med åldern.

Vill man minska risken för benskörhet så ska man vara fysiskt aktiv, och låta bli att röka. Det finns också läkemedel som stärker skelettet.

Några extrakilon kan skydda mot vanlig ålderssjukdom

Håll hjärtat starkt

När vi blir äldre ökar risken för åderförkalkning, högt blodtryck och olika hjärt-kärlförändringar. Allt kan inte kontrolleras men vi kan påverka en del genom vår livsstil.

Ät hälsosam kost och rör på dig regelbundet. Hjärtat behöver få jobba för att hålla sig starkt.

hälsosam och lycklig äldre kvinna

Var uppmärksam på hjärnan

Att bli lite glömsk när man blir äldre hör till. Vi kan inte riktigt bearbeta information lika snabbt eller göra många saker samtidigt. Men man bör vara uppmärksam på tecken på demens.

Om du känner dig förvirrad och har minnesproblem mer än någon gång ibland så gå till läkare, det kan vara något behandlingsbart som påverkat din hjärna och är det demens kan du få hjälp att hantera det.

Dement, deprimerad eller bara trött? Så vet du

Underhåll matsmältningssystemet

Det är inte ovanligt att uppleva förändringar i matsmältningen när man blir äldre. Systemet kan sakta ner och jobba långsammare. Det kan ge förstoppning, ont i magen, illamående …

Drick ordentligt med vatten, ät fiberrik kost, rör på dig regelbundet och undvik att stressa så gott det går.

Experimentera med sex

Efter klimakteriet sjunker östrogennivåerna och många kvinnor upplever problem med bland annat minskad sexlust och vaginal torrhet.

Vill du fortsätta hålla sexlivet igång så kan ni behöva experimentera lite för att hitta lusten, och hitta vad som fungerar just nu. Det finns också hjälpmedel att undersöka.

Källa: Everyday Health Foto: TT