HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Studie: Drick tillräckligt med vatten och motverka hjärtsjukdom

22 sep, 2021 
Ett hjärta och ett glas vatten.
En studie har funnit en koppling mellan hur mycket vatten man dricker och risken för att drabbas av hjärtsvikt. Mätvärdena skulle i framtiden kunna användas för att upptäcka personer i riskzonen.
Annons
5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Nyligen publicerades en studie som gav belägg för att mindre salt i kosten kan skydda hjärta och kärl. Samtidigt släpptes en svensk rapport med liknande resultat som även konstaterade att svenskarna överkonsumerar salt.

Nu kommer en helt annan studie där man funnit att man genom att hålla sin vätskebalans på en bra nivå hela livet skulle kunna minska risken för hjärtsvikt när man blir äldre.

Salt och vätska går som bekant hand i hand så kanske pekar resultaten egentligen i samma riktning? Vi vet ju att man behöver dricka mer vatten om man äter mycket salt.

Se ocksåalkohol kan påverka hjärtat negativt även i måttlig mängd.

Logiskt att hjärtat lider av för lite vätska

Åter till den nya studien om vätskebalansen och den minskade risken för hjärtsvikt. Den presenterades på årets konferens med det europeiska hjärtläkarsällskapet, European Society of Cardiology, rapporterar Expressen.

Annons

– Det är ett lite nytt forskningsområde. Resultaten av studien är lite överraskande men det är ändå helt logiskt, säger Joep Perk, hjärtläkare och seniorprofessor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet, till tidningen.

För mycket salt får kroppen att binda vätska

Enligt honom har två av tre medelålders svenskar ett högt blodtryck som kan härledas till ett högt saltintag. Om man har för mycket salt i kroppen och tillför för lite vätska kommer kroppen att binda mer vätska i vävnaderna för att spara på vatten. I längden sliter det på hjärtat.

– När vätske- och saltbalansen är överbelastad år efter år – och man binder vätska i vävnaderna – då fallerar hjärtat till sist, säger Joep Perk.

Ju mer salt desto större risk för hjärtsjukdom

I studien ingick 15 792 personer i medelåldern som följdes under nästan 25 år.

Forskarna utgick från ett mätvärde som kallas serumnatrium för att undersöka vätskebalansen hos försökspersonerna. Det ger en uppfattning om hur balansen av salter och kroppsvätskor ser ut. Om man dricker för lite så ökar koncentrationen av serumnatrium i kroppen.

Annons

Resultaten av studien visar att personerna som hade höga nivåer av serumnatrium i större utsträckning utvecklade hjärtsvikt 25 år senare.

Tillräckligt med vatten kan förhindra hjärtproblem

Men forskarna fann också ett samband mellan höga serumnatriumnivåer och en förtjockning av väggarna i hjärtats vänstra kammare, så kallad vänsterkammarhypertrofi.

Det är en riskfaktor för bland annat hjärtsvikt men ger också en ökad risk att dö vid en hjärtinfarkt. Sannolikheten att drabbas av de här hjärtproblemen ökade ju högre nivåer av serumnatrium personerna hade.

– Vår studie tyder på att upprätthållande av god hydrering kan förhindra eller åtminstone bromsa de förändringar i hjärtat som leder till hjärtsvikt, säger Natalia Dmitrieva, en av forskarna bakom studien vid National Instiutes of Health, i ett pressmeddelande.

Hur mycket vatten ska man dricka då?

Nyckeln till att hålla sig tillräckligt hydrerad är att lyssna på kroppen. När du är törstig gör du alltså klokt i att dricka. Vi får också i oss vätska från maten vi äter.

Annons

Det finns tyvärr inget allmängiltigt mått på hur mycket vatten man behöver på en dag. Det allmänna rådet brukar vara ungefär 1,5 till 2,5 liter per dygn.

Men det varierar från person till person och är beroende av bland annat hur mycket man rör på sig, hur mycket salt man äter och hur varmt det är.

Om du funderar över om du dricker tillräckligt kan du slå ett öga på ditt kiss. Om du kissar flera gånger per dag och urinen är ljusgul så dricker du lagom mycket vatten.

Symtom på vätskebrist

Om du tror att du börjar få vätskebrist är det otroligt viktigt att få i dig vätska. Du kan också göra din egen vätskeersättning för ännu bättre effekt.

Vattenförgiftning är en grej

Även om det kan verka lockande att hälla i sig vatten så är det ingen optimal lösning. Det är faktiskt också möjligt att dricka för mycket. Det brukar kallas för vattenförgiftning i dagligt tal, eller hyponatremi på läkarspråk.

I stället för att svepa vattenflaskan kan det därför vara klokt att dela upp innehållet på flera tillfällen. Kroppen kan ta upp ungefär 1 liter vätska per timme.

Källa: Expressen, European Society of Cardiology, MåBra

Foto: TT

Annons