Ny livsfarlig TikTok-trend: 20-årig tjej fick en hjärtattack

Vänster: Tjej som deltar i utmaningen. Tjej som håller upp burk med pre workout-pulver.
4 beautyhacks på TikTok du måste prova
1:57

Efter reklamen: 4 beautyhacks på TikTok du måste prova

(1:57)

Slå på ljud

Torrskopning, som har blivit stort på TikTok den senaste tiden, går ut på att äta en skopa pre workout-pulver utan att blanda det med vatten.
– När man gör utmaningen får man i sig en stor dos av koffein som höjer blodtrycket markant, säger kardiologen Harish Manyam i en intervju med CNN.

Kardiologen vill nu varna för utmaningen som han menar kan vara livsfarlig.
– Du får den där höga dosen av koffein direkt, till skillnad mot dem som sippar på sin dryck när de går till gymmet, säger Harish Manyam.

"Inte värt att riskera din hälsa eller ditt liv"

I april gick den 20-åriga TikTok-användaren Briatney Portillo ut i sina sociala kanaler och berättade om det oväntade som hände henne när hon deltog i utmaningen – hon fick en hjärtattack.
– Jag trodde aldrig att något sådant här någonsin skulle hända mig. Speciellt inte eftersom jag är så ung, säger Briatney i en intervju med The New York Post.

Briatney visar upp pulvret som hon tog när hon fick en hjärtattack.

Briatney Portillo berättar att hon först inte förstod att hon hade fått en hjärtattack och att vården inte heller förstod det, de trodde istället att hon hade ångest.
– Just då var jag inte säker på vad som hände med min kropp men jag visste att något var riktigt fel, säger hon.

Briatney fick åka ambulans till akuten där det konstaterades att hon fått en hjärtattack orsakad av en koffeinöverdos, något som vanligtvis inte är livshotande.
– Jag tror att min mamma fick mer panik än vad jag fick. Jag kände mig bara så korkad som gjort den där dumma utmaningen och hamnade i sjukhussängen, säger hon.

Efter den traumatiska händelsen varnar hon nu sina unga fans från att delta i utmaningen.
– Gör inte bara det du ser andra människor göra på TikTok och tro att det ska göra dig cool. Det är inte värt att riskera din hälsa eller ditt liv, säger Briatney Portillo.

Utvald läsning