FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

5 hjärtsjukdomar som (nästan) bara drabbar kvinnor – det här bör du veta

10 feb, 2021 
Kvinna med brustet hjärta.
Vissa hjärtsjukdomar drabbar nästan bara yngre kvinnor, medan andra är vanligare bland äldre kvinnor. Här förklarar professorn varför – och vad du bör se upp med.
Annons
5 bra vanor för hjärtatBrand logo
5 bra vanor för hjärtat

Kvinnor och män är olika på flera sätt. Kvinnor har smalare kärl och högre hjärtfrekvens i vila än män.Vi har dessutom olika kroppsstorlek och hormonnivåer. Skillnaderna gör att kvinnor kan få andra symtom från hjärta och kärl – och att det finns hjärtsjukdomar som nästan uteslutande drabbar kvinnor.

Symtomen från hjärtat som är vanligare hos kvinnor

Karin Schenck-Gustafsson är professor i kardiologi och grundare till världens första genusmedicinska forskningscentrum vid Karolinska Institutet. I sin forskning har hon sett att hjärtsjukdomar slår olika mot könen.

karin schenck-gustafsson
Karin Schenck-Gustafsson är professor i kardiologi. FOTO: KI

– Hos kvinnor kan en hjärtinfarkt ibland ge symtom som andfåddhet, allmän sjukdomskänsla och trötthet istället för bröstsmärtor, som är vanligaste symtomet hos män. Den skillnaden är viktig att känna till, säger hon.

Annons

Kvinnor drabbas också oftare av det man kallar tyst infarkt.

Hjärtsjukdomarna som drabbar yngre kvinnor

SCAD, spontan kärlkransdissektion, och takotsubo, brustet hjärta, är två andra sjukdomar som oftare drabbar kvinnohjärtat.

– När det gäller takotsubo är det mestadels äldre kvinnor som drabbas. Här tror man att det kan finnas en koppling till det kvinnliga könshormonet östrogen, som sjunker med åldern. Östrogenet kan kanske skydda kvinnohjärtat, förklarar Karin Schenck-Gustafsson.

Bland yngre kvinnor är istället SCAD vanligare.

– SCAD drabbar mestadels kvinnor mellan 30 och 50 år. Det är en vanlig orsak till hjärtinfarkt som inte alltid syns på EKG, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Det här är SCAD, spontan kranskärlsdissektion

SCAD är en hjärtåkomma då kranskärlen brister och i värsta fall orsakar en hjärtinfarkt. Sjukdomen drabbar till 95 procent kvinnor, ofta tidigare friska kvinnor i 40-årsåldern. Det finns en särskild variant av SCAD som drabbar gravida kvinnor. Sjukdomen hänger ihop med könshormonerma.

Annons

Symtom SCAD:

Man kan känna bröstsmärta som strålar ut i armar, rygg, nacke och tänder. Ofta sitter smärtan kvar i minst 15 minuter. Man kan också svimma, känna sig andfådd och väldigt trött. Det är inte ovanligt att man förväxlar symtomen med panikångest eller magkatarr.

Det här är Takotsubos sjukdom

Kallas också brustet hjärta och är en form av hjärtsvikt då hjärtat ändrar form så att det inte kan pumpa runt blod på ett normalt sätt. Kraftig stress och sorg kan utlösa takotsubo, som oftast drabbar äldre kvinnor. Tillståndet brukar gå över av sig själv och hjärtats form återgår till det normala inom några dagar eller veckor.

Symtom takotsubo:

Påminner om hjärtinfarkt med bland annat andfåddhet, bröstsmärta och trötthet. Tillståndet missas lätt eftersom kranskärlen kan se helt normala ut på röntgen.

Det här är AVNRT

Kallas även AV-nodal återkopplingstakykardi. Vid AVNRT får man extraslag som kan starta en elektrisk rundgång i framförallt höger förmak. Cirka 60 procent av de drabbade är kvinnor. AVNRT kan förenklat beskrivas som en typ av förmaksflimmer som främst drabbar yngre.

Annons

Symtom AVNRT:

Plötsliga hjärtrusningar på mellan 180 och 260 slag per minut. Kvinnorna får också oftare symtom som hjärtklappning, högre hjärtfrekvens, andfåddhet, yrsel och bröstsmärta jämfört med män. Ibland förväxlas AVNRT med panikångest och stress.

Det här är tyst infarkt

En tyst infarkt kan ge så vaga symtom att man ibland inte ens förstår att man har drabbats. Det är inte alla som får bröstsmärta eller värk som strålar ut i armen. Infarkten upptäcks ofta av en slump vid en hälsoundersökning med EKG.

Symtom tyst hjärtinfarkt:

Andfåddhet, illamående, magont, ryggsmärtor svimningskänsla och en extrem trötthet under flera veckor.

Det här är MINOCA

MINOCA står för Myocardial Infarction with Non-Obstructive Coronary Arteries. De som drabbas är företrädesvis yngre, friska kvinnor. MINOCA är en slags hjärtinfarkt utan förträngningar i kranskärlen. De drabbade har inte heller alltid de vanliga riskfaktorerna högt blodtryck och högt, dåligt kolesterol. Kunskaperna om sjukdomen är mycket bristfällig.

Symtom MINOCA:

Påminner om hjärtinfarkt men man får inte alltid bröstsmärtor. Man kan känna allmänna obehagskänslor, andnöd, yrsel och smärta i till exempel käkarna.

Foto: TT

Annons