SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Ont i ryggen? Detta är det sämsta du kan göra

21 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Sämsta du kan göra vid ont i ryggen
Att ha ont i ryggen är en ren pina. Trots det gör fortfarande många personer samma misstag, trots att det förvärrar smärtan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Smärta i ryggen kan bero på hundratals olika anledningar. Det kan till exempel bero på ryggskott, diskbråck eller Ischias. Men du kan också ha fått ont i ryggen efter att ha suttit stilla för länge på till exempel jobbet eller i bilen.

Ett ryggskott känner man igen av en kraftig och plötslig smärta i ländryggen. Ett diskbråck bildas när de yttre fibrerna i en disk spricker, i vissa fall ger detta ingen smärta alls. Ischiassmärta kommer från Ischiasnerven som bildas från nervrötter i ländryggen och sedan fortsätter ut i benet.

Vanligt med katastroftänk

Vare sig ditt ryggont beror på en nerv i kläm eller en alltför hastig rörelse när matkassarna skulle plockas upp från marken, finns det en sak du absolut bör undvika att göra. Eller snarare, inte göra.

Lisette Zetterberg Kiropraktor och Verksamhetschef på Danvik Rehab & Kiropraktik.
Lisette Zetterberg, kiropraktor och verksamhetschef på Danvik Rehab & Kiropraktik.

– Det sämsta du kan göra om du har ont i ryggen är att sluta röra på dig, bli stillasittande och katastroftänka. Om du har problem med ryggen ska du se till att få en bedömning av en kunnig legitimerad person som kan hjälpa dig med smärtlindring och rehabilitering, säger Lisette Zetterberg, kiropraktor och verksamhetschef på Danvik Rehab & Kiropraktik.

Annons

Förvärras diskbråcket och smärtan i ryggen om man är stillasittande?

– Själva bråcket i sig förvärras inte av stillasittande. Däremot brukar smärtan förvärras oavsett om den orsakas av diskbråck eller ”vanligt ryggont”.  Ofta kan det kännas skönt initialt att vila ryggen sittandes men efter en stund märker de flesta att smärtan förvärras.  Reser du dig då och rör på dig brukar det oftast kännas bättre.

”Ryggen är stark”

Lisette Zetterberg har som kiropraktor hjälp många människor med smärtor i ryggen. Hon säger att det är väldigt vanligt att man slutar röra på sig på grund av smärtan.

– Ofta är patienter rädda för att förvärra sitt smärttillstånd med rörelse och blir då mer stillasittande. Många tror att ryggen är svag och att smärtan betyder att ryggen behöver total vila men så är inte fallet. Ryggen kan absolut behöva vila eller avlastning från tung belastning under en tid men våra ryggar är starka och stabila strukturer som är byggda för rörelse, säger Lisette.

Om du har ont i ryggen är det alltså rörelse som är bästa botet. Rör dig i den mån du klarar av, lite är bättre än inget.

Foto: Privat, TT

Läs mer: 

Slipp ryggont – få bra hållning med enkla övningar!

Doktor Mikael: Då kan ryggsmärtan vara tecken på sjukdom

Sandra Friberg: Bästa yogan mot en stel rygg

Annons