SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Trött varje morgon – trots tillräckligt många timmar sömn?

17 aug, 2021 
trött kvinna gäspar
MåBra pratar med sömnexperten Christian Benedict om vad man kan göra när man aldrig känner sig riktigt utvilad – trots att man sover sina sju eller åtta timmar om dygnet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Här är 5 typer av vila som alla behöverBrand logo
TV: Här är 5 typer av vila som alla behöver

Att gå och lägga sig kanske 23.00 och gå upp runt 06.00-07.00 är en ganska standardiserad dygnsrytm många av oss strävar efter att hålla i vårt moderna samhälle. Det är också enligt forskning tillräckligt med sömn för att man i teorin ska fungera väl och känna sig utvilad. Så är dock inte fallet för alla.

Här är möjliga orsaker varför – och vad du kan göra åt det.

Därför kan du känna dig trött trots att du sovit länge

Det första man bör fundera över är sin egen biologiska klocka – när är jag som piggast? Produktivast? Generellt brukar man säga att det finns morgonmänniskor, kvällsmänniskor – och ett gäng där mitt emellan. Är man generellt kvällspigg kan det vara svårt att känns sig fullt utvilad eller pigg tidigt morgonen, oavsett om du sovit tillräckligt.

Annons

– Du kan skapa vissa förutsättningar för att det ska kännas bättre, men generellt kan man inte omvända detta hos en person. Man ska därför inte skuldbelägga människor för detta, säger sömnforskaren och föreläsaren Christian Benedict och fortsätter:

– Tiderna som för många gäller att förhålla sig till under vardagarna, då man går till exempelvis jobb och skola, är ett koncept som morgonpigga tenderar att enklare kunna anpassa sig bättre efter. Detta eftersom schemat i större utsträckning går i linje med deras biologiska klocka och inre rytm.

Då bör man utreda sin trötthet

Sen kan det finnas mer allvarliga orsaker till att man upplever en kronisk trötthet. Christian Benedict menar på att överdriven trötthet kan vara symtom på ett flertal sjukdomar, varför det kan vara bra att utreda om besvären håller i sig över tid.

Sömnforskaren Christian Benedict
Sömnforskaren Christian Benedict. Foto: Privat.

– Sköldkörtelsjukdomen hypoteros, kan exempelvis göra dig allmänt energilös. Sen finns sjukdomar mer direkt kopplat till din sömn, som sömnapné, vilken orsakar en andningsproblematik som försvårar för din kropp att komma ner i djupsömn.

Annons

Även läkemedel menar han på kan ge den effekten, och kan påverka så att du inte får alla de här uppfriskande effekterna av din sömn som du borde.

– Om du sover tillräckligt många timmar men ändå känner dig trött under dagen, det vill säga inte bara precis när du vaknat, under en längre period – gå till en vårdcentral och utred saken. Det kan vara något annat i kroppen som misstolkas som sömnproblem.

Gör så här för att vakna till snabbare på morgonen

Om du däremot bara tror att du är allmänt morgontrött, så kan det vara bra att hitta en behaglig men uppvaknande morgonrutin. På samma sätt som att vi behöver släcka ned för att bli trötta på kvällen, bör man med fördel se till att tända upp eller ta en dusch det första man gör på morgonen.

Det är också bra att så tidigt som möjlighet utsättas för frisk luft – antingen genom en härlig promenad, eller bara genom att äta frukost vid ett öppet fönster. Detta aktiverar kroppens alla sinnen och markerar tydligt att det är dags att vakna.

TV: Här är 5 tips för dig som har en partner som är jobbig att sova medBrand logo
TV: Här är 5 tips för dig som har en partner som är jobbig att sova med
Annons