HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Sömnexperten – därför kan det vara bra att vända på dygnet

13 aug, 2021 
Kvinna kollar på klockan och sömnexperten Christian Benedict
Semestern är en tid då vi ofta tillåts leva enligt kroppens biologiska klocka – något vi kan lära av menar sömnexperten och föreläsaren Christian Benedict. Här är hans bästa tips på hur du vänder tillbaka dygnet efter en lång ledighet.
Annons
Så lyckas du få en bättre sömnBrand logo
Så lyckas du få en bättre sömn

Att lyckas vända på dygnet ett par timmar då man har semester är inte ovanligt. Det är inte heller nödvändigtvis dåligt, menar Christian Benedict, sömnforskare och föreläsare, som pekar på möjligheten att lära känna sin biologiska klocka.

– När du har semester låter du ofta kroppen känna efter, och du kan leva mer enligt din inre rytm – din egen biologiska klocka, berättar han för MåBra.

Dessa insikter menar han att vi ska ta vara på inför återgången till jobb, skola och allmän vardag, och i så stor utsträckning som möjligt försöka leva efter även då.

Se också känner du dig trött trots att du sovit tillräckligt många timmar?

Din semester-dygnsrytm kan vara din biologiska klocka

Vissa är morgonmänniskor, andra kvällsmänniskor och så finns en bunt som hamnar någonstans där mitt emellan. Inget är bättre än det andra, men de som har en förkärlek till att stiga upp med tuppen har av naturliga skäl normalt sett ett litet försprång när det kommer till att återgå till sin sysselsättning efter en längre ledighet.

Annons

Vet man inte vad man själv är, brukar semestern vara en period då man ganska naturligt inser det. Håller man sig kvar vid att gå upp runt tiden då man ska till jobbet, eller passar man på att stanna uppe sent och sova extra länge?

– Sen ska tilläggas att ens biologiska klocka kan skifta beroende på vilken fas i livet man befinner sig i. En tonåring exempelvis är nästan alltid kvällspigga. Även de beteenden och aktiviteter som vi väljer att anamma när vi är lediga påverkar, förtydligar Christian och tillägger:

– Men, passar man under semestern på att festa till det och vara uppe sent, ja då vill man nog sova längre i jämförelse med en person som snarare föredrar att gå upp och vandra i gryningen. Detta har ju att göra med vem man är som person.

Se ocksåDå är optimala tiden att börja arbetsdagen enligt sömnforskaren.

Sen kan självklart en person vara både, men det viktiga här är att se sig själv för den man är, och se vad man i vardagen kan göra för att kunna känna sig maximalt utvilad och pigg under de tillfällen man behöver vara produktiv. Har man möjlighet att flexa på jobbet och börja tidigare/senare? Kan man planera så att man lägger sina svåraste uppgifter på en tid då man vet att hjärnan på riktigt är i gång?

Annons

– Alla kan inte påverka sina arbetstider på jobb eller skola, men ofta finns det saker man kan påverka i sin vardag så att den bättre passar ens egen naturliga dygnsrytm. Försök ta tillfället i akt att lära känna vad du mår bra av – och skapa en vardagsrutin som följer den linjen så mycket som det går.

Så vänder du tillbaka dygnet – sömnexpertens bästa råd

Men, oavsett hur härliga insikter man tack vare detta kan komma fram till, så behövs ens dygnsrytm säkert anpassas tillbaka en del för att passa vardagens bestyr. Så hur gör man för att vända tillbaka dygnet på bästa sätt?

Först och främst förespråkar sömnforskaren att du försöker ta det lugnt och inte ”dygnar” eller chockar kroppen. Generellt kan du tänka att det tar ungefär en dag per timme som du vänt fel. Exempel: ska du nu börja gå upp 07.00 och du under semestern gått upp 10.00 varje dag, tar det i snitt tre dagar för att din kropp ska vara helt på banan.

Annons

– Att stanna uppe ett helt dygn går att jämföra med en kraftig nödbromsning i en bil som färdats i hög hastighet! Det är inte farligt så, men en smidigare övergång är absolut att rekommendera, då en sådan chock hänger kvar i kroppen.

Det bästa du kan göra enligt honom är i stället se till att vara aktiv som möjligt under dagen – och så passiv som möjligt fram emot kvällen. Detta gäller inom allt du tar dig an.

– På morgonen och under dagen – få i dig större delen av ditt matintag, var fysiskt och psykiskt aktiv, utsätt dig för mycket solljus och frisk luft! Fram emot kvällen – släck ner hemma och minska på ljusinsläppet, dra ner på användandet av elektronik och ät betydligt mindre eller ingenting alls.

Om man inte blir trött – eller har svårt att somna?

– Då ska du inte tvinga dig själv att sova. Tänk i stället: jag kanske inte sover så länge som jag vill denna natt, men jag kommer klara dagen efter oavsett – och förhoppningsvis är jag då tröttare när jag går och lägger mig nästa natt.

Christian tycker också att om du inte är trött, se till att göra lugnande och tråkiga aktiviteter tills att du blir det – i stället för att lägga dig i sängen superpigg och hoppas på att du ska kunna somna. Troligtvis har du då bäddat för en natt med vridande och vändande.

– Och sen: var inte så orolig för att du får några timmars mindre sömn än vanligt! Så är det nästan för alla en sådan här övergångsperiod, du klarar det och din kropp kommer att återhämta sig.

Annons