Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Undersökning: Morgonpigga och kvällspigga stör sig på varandra

10 aug, 2021 
En pigg morgonmänniska och en pigg kvällsmänniska.
Morgonpigga personer ser på kvällspigga personer som lata och koffeinberoende. Kvällspigga i sin tur ser på morgonpigga personer som ”för glada”. Men båda grupperna får i dag alldeles för lite sömn. Det visar en ny undersökning.
Annons
5 typer av vila som alla behöverBrand logo
5 typer av vila som alla behöver

Om du är morgonmänniska kanske du hoppar upp ur sängen på morgonen innan alarmet ens hunnit ringa. Är du i stället kvällsmänniska kan du kanske sitta uppe hur länge som helst utan att ögonlocken känns tunga.

Enligt hjärnforskaren Anders Hansen beror vår sömnpersonlighet på evolutionen och att vi för väldigt länge sedan behövde vara vakna vid olika tidpunkter för att kunna uppmärksamma varandra på faror.

I dag verkar vi dock inte alltid uppskatta de här egenskaperna hos varandra. Det finns saker som morgonpigga irriterar sig på hos kvällspigga och vice versa, visar en nationell undersökning som är genomförd av YouGov på uppdrag av Herbalife Nutrition.

Morgonpiggas och kvällspiggas attityder gentemot varandra

Mia Bergmann, nordisk chef för Herbalife Nutrition, berättar i ett pressmeddelande att morgonpigga personer är mer pigga under dagen, anser sig vara i bättre fysisk form och äter mer hälsosamt än de som anser sig vara kvällspigga.

Annons

– Det verkar dessutom som att flera av dem är medvetna om detta. Majoriteten av morgonpigga människor ser nämligen på kvällspigga som lata eller koffeinberoende personer som har svårt att motstå frestelser. Dessutom tycker 4 av 10 morgonpigga att kvällspigga är dåliga på att planera, säger hon.

Men givetvis är det inte bara de morgonpigga som har invändningar mot kvällspigga. Hälften av alla nattugglor tycker i sin tur att morgonpigga personer är ”för glada” på morgonen, enligt undersökningen.

Hälften av svenskarna sover för lite – nattugglor extra utsatta

Överlag får 48 procent av den svenska befolkningen mindre än sju timmars sömn per natt. En av tre personer drabbas av sömnbrist under veckan och måste sova ut på helgen. De främsta skälen till det är stress och skärmtid.

I undersökningen syns att kvällspigga är extra utsatta för sömnbrist. 57 procent av de tillfrågade som identifierar sig som kvällspigga svarade att de nästan alltid känner sig för trötta.

Annons

Men de kvällspigga skäms också över sina sömnproblem. 4 av 10 säger till sin omgivning att de går upp och går och lägger sig tidigare än vad de gör. Lika många uppger att de håller sig vakna på natten på grund av skärmtid.

Sömnbrist behöver inte bero på att man lägger sig sent

Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, berättar i ett pressmeddelande att det inte är ovanligt att man har svårt att sova på grund av andningssvårigheter vid astma eller sömnapné till exempel.

Andra sömnbovar kan vara rastlösa ben eller stress i vardagen.

– Det är viktigt att komma ihåg att sömnbesvär kan ha olika orsaker, utöver att du eventuellt sover för lite på grund av att du lägger dig för sent, säger Christian Benedict.

Sömn ska inte vara förknippat med prestationsångest

Harald Hrubos-Strøm, sömnexpert och läkare vid Oslos universitet och Akershus universitetssjukhus anser att sömn inte borde förknippas med skuldkänslor och prestationsångest.

Annons

– Vissa människor har svårare att somna på natten än andra, oavsett hur bra de är på att undvika sina mobiler och koffein sent på kvällen, säger han i ett pressmeddelande.

Sömnexperternas bästa tips för att sova bättre

Christian Benedict och Harald Hrubos-Strøm har delat med sig av sina bästa sömntips till Herbalife Nutrition. Tipsen har delats upp i vad man kan tänka på generellt, under dagen och på kvällen för att öka sin chans att sova gott och känna sig utvilad.

Det behöver vi alla göra oavsett om vi är morgonpigga eller kvällspigga.

Generellt

  • Försök komma överens om flexibla arbetstider med din arbetsgivare. Att kunna prestera på topp är fördelaktigt för båda.
  • Skapa kontraster. Försök att få mycket ljus under dagen och mindre under kvällen. Ät och var aktiv under dagen snarare än på kvällen. Ju tydligare kontraster desto större chans att kroppen känner av när det är dags att vara vaken och att sova.

På dagen

  • Ta dig ut om du kan, det gör dig piggare och hjälper till att hålla dygnsrytmen.
  • Ta en powernap om du är väldigt trött under dagen. 10–20 minuter stör inte nattsömnen.
  • Res på dig, rör på dig och se till att du får muskelaktivitet när du börjar bli trött under dagen.

På kvällen

  • Om du kämpar med att somna på natten är det viktigt att gå upp en stund innan du försöker sova igen. Om man ligger sömnlös i sängen länge kommer kroppen till slut att tro att den ska vara vaken i sängen.
  • Titta inte på tv eller mobilen när du är uppe ur sängen. Du vill ha så lite stimuli som möjligt. Lyssna till exempel på lugn musik istället.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i januari 2021 av YouGov för Herbalife Nutrition. Den är utförd i Norden och består av ett representativt urval av personer mellan 18 och 74 år. Syftet med studien var att undersöka attityder och vanor i samband med motion och kost. I Sverige hade undersökningen totalt 1028 deltagare.

Källa: YouGov/Herbalife Nutrition

Foto: TT

Annons