SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför är vissa morgonmänniskor – och andra nattugglor

22 jan, 2021 
Kvällspigg eller morgonpigg?
Vad är det som gör att visa är pigga på morgonen och andra på kvällen? I SVT-serien Din hjärna med Anders Hansen får vi veta att det har varit nödvändigt för vår överlevnad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Är du morgonmänniska och hoppar ur sängen på morgonen innan alarmet ens hunnit ringa? Eller är du kanske mer åt kvällsmännisko-hållet och kan sitta uppe hur länge som helst utan att ögonlocken känns tunga? Oavsett så har din kronotyp (sömnpersonlighet) haft en viktig roll i evolutionen av människan.

I andra säsongen av SVT-serien Din hjärna, med psykiatern Anders Hansen i täten, får vi i premiäravsnittet lära oss om varför vissa är morgonlärkor och andra nattugglor.

– Dygnsrytmkärnan i hjärnan inte inställd på samma sätt hos alla. Ungefär en fjärdedel av oss är morgonmänniskor, dit hör tyvärr inte jag, säger Hansen i programmet.

Cirka en fjärdedel av oss är däremot kvällsmänniskor, och resten hamnar någonstans däremellan.

Varför är vissa morgonpigga?

Delvis beror skillnaderna på vårt DNA. Vi får spola tillbaka bandet hela vägen till när vi levde på savannen i Afrika och var jägare och samlare.

Annons

Om alla låg och sov samtidigt var risken att bli överraskad av fiender och rovdjur överhängande – men om några var vakna medan andra sov kunde de hålla utkik efter faror, för att sedan få sova medan de andra höll vakt på morgonen. De stammar där vissa var morgonpigga och andra kvällspigga hade därför störst chans att överleva.

2017 följde forskare Hadza-stammen i Tanzania, en grupp människor som fortfarande lever på jakt och matsamling. De gjorde en studie kring stammens sömnmönster, och kunde se att under 20 nätter var det bara 18 minuter där alla vuxna sov samtidigt.

I just den här stammen kunde man se att framförallt de yngre personerna var nattmänniskor, medan de äldre var de som vaknade först på morgonen.

– Att dygnsrytmen förändras genom livet skulle kunna vara evolutionens sätt att se till att någon i stammen är vaken hela natten, säger Anders Hansen.

Har förstört vår egen dygnsrytm

Som de människor vi är har vi dock inte kunnat låta naturen styra vår dygnsrytm. Istället uppfann vi glödlampan och elektriciteten, som gjorde att vi kan göra allt vi gör under dygnets ljusa timmar, även när det är mörkt.

Annons

Vi har även ett samhälle där det är normalt att börja jobba på morgonen, vilket gör att de flesta av oss måste vakna långt innan kroppen själv hade valt det, och i många fall även gå och lägga oss innan vi blivit trötta.

Och tekniken fortsätter att rubba våra sömnvanor. Sedan år 2000 har antalet unga som söker hjälp för sömnproblem ökat med hela 800 procent.

– Jag tror att en viktig del är att vi är uppkopplade dygnet runt. Idag tillåter vi oss inte längre de här mentala pauserna, mobiler och sånt kan definitivt vara något som bidrar till detta, säger sömnforskaren Christian Benedict i programmet.

Foto: TT

Annons