5 misstag du gör under helgen som gör dig tröttare under veckan

Kvinna som sovit till 11 och kvinna som dricker te i soffan.
TV: Se 5 misstag du gör under helgen som gör dig tröttare under veckan
1:24

Efter reklamen: TV: Se 5 misstag du gör under helgen som gör dig tröttare under veckan

(1:24)

Slå på ljud

Sova ut, inte ha några måsten och kanske inte ens gå ut. Känner du igen dig? På helgen vill man gärna passa på att återhämta sig och hinna göra sådant som man inte hann med att göra under jobbveckan.

Men det kan vara en bra idé att se över sina helgrutiner om man vill att helgen ska bidra till att batterierna laddas. Det finns nämligen saker som vi ser som återhämtning men som snarare gör oss tröttare under kommande vecka.

5 saker under helgen som förstör kommande vecka

Det är lätt att man känner sig utmattad efter en fullspäckad arbetsvecka när helgen gör sitt intåg. Då kan det vara extra viktigt att fylla på med ny energi på rätt sätt.

Även om det kan vara lockande så ska vi enligt experterna undvika dessa 5 misstag under helgen om vi vill vara så produktiva som möjligt veckan som kommer.

1. Sover alldeles för länge

Tyvärr är det många som inte får tillräckligt med sömn under veckan och känner att de behöver ta igen det under helgen. Sovmorgon i all ära, men försök att inte sova för länge.

Många experter är överens om att det allmänna välmåendet kan påverkas negativt om man kliver upp ur sängen mycket senare än vad man oftast brukar. Det kan ge motsatt effekt i form av mer trötthet.

– Att sova ut under helgen gör det svårare att somna och att hålla sig sovande under kommande natt eftersom man inte varit vaken tillräckligt länge för att kroppen ska vilja ha så mycket sömn igen, säger psykologen Shelby Harris till Huffpost.

Däremot kan man behöva några timmars extra sömn om man lidit av sömnbrist under veckan. Allt handlar om balans och man bör inte sova så mycket att man inte kan somna följande natt, en eller två timmar längre är lagom.

Experten: 7 vanor som ökar chansen att leva länge och väl

2. Dricker inte vatten på morgonen

En del tenderar att dricka mindre vatten under helgen då man lätt går ifrån sina vanliga rutiner. Men det är lika viktigt att hålla sig återfuktad oavsett veckodag, speciellt om man druckit alkohol under ledigheten.

Hälsocoachen Debra Swan förespråkar att man bör dricka vatten direkt på morgonen. Detta för att det kan vara lättare att få in vanan under resten av dagen om man sätter ett gott exempel direkt när man klivit upp.

3. Gör sig av med alla måsten

Under veckan har vi fullt av måsten men då är det oftast lätt att hålla sig till rutiner eftersom man hela tiden har någon eller någonting som är beroende av att man håller sig till dem.

Eftersom vi klarlagt att man helst inte ska sova allt för länge kan det vara bra att lägga till med lite morgonrutiner även på helgen. Det kan vara lättare om man har någonting som man känner att man måste göra, även om det inte ska kännas allt för tvingande.

Man kan till exempel prova att boka in ett träningspass, en tvättid eller bestämma träff med en vän på morgonen. Det kan dessutom kännas fördelaktigt att helgen blir längre om man uträttar någonting redan på förmiddagen.

5 saker du ska göra på morgonen – för att vara gladare hela dagen

4. Förbereder inte för veckan som kommer

Man ska absolut tillåta sig att koppla av under helgen. Men det kan också vara ett utmärkt tillfälle att planera litegrann inför veckan som kommer så att den kan bli så bra som du önskar.

– Veckodagarna är så upptagna och ofta har man höga förhoppningar om måltider och att äta hälsosamt, men då är förberedelser nyckeln, säger Debra Swan till Huffpost.

Använd till exempel en bit av helgen till att fundera över recept som du skulle vilja prova och se om du har allt som behövs hemma. Förbered även det som går i förväg, som att hacka upp grönsakerna. På så sätt tar du bort ett av de stressmoment som man annars lätt kan brottas med under veckan.

18 enkla glädjetips som ger mer energi i höst

5. Håller sig inomhus

Även om det kan vara lockande att koppla av inomhus så gör det mycket för välmåendet att ta sig ut. Det kan vara extra fördelaktigt att gå ut en stund efter att man klivit upp ur sängen.

Ljuset får hjärnan att ställa in sig på att det är dags att vara vaken nu, vilket både hjälper dig att bli piggare under dagen och att somna lättare på kvällen.

– Hur du beter dig en dag påverkar hur du beter dig nästa dag. Ja, helgen är mindre strukturerad. Ja, det är en tid för avkoppling. Men du vill fortfarande ha en bra start på dagen, säger Debra Swan.

Källa: Huffpost

Foto: TT

TV: Se 5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligt
1:45

Efter reklamen: TV: Se 5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligt

(1:45)

Slå på ljud

Utvald läsning