Dolda stressfällor som förstör din sömn

Kvinna ligger vaken och kan inte somna
TV: 5 stressfällor som förstör din sömn
0:50

Efter reklamen: TV: 5 stressfällor som förstör din sömn

(0:50)

Slå på ljud

Hur står det egentligen till med din sömn? Problem med att komma till ro, men svårt att identifiera varför? Faktum är att irriterande småsaker och ogenomtänkta beslut i vardagen kan förstöra din viktiga vila. Här är fem exempel:

Du övertänker konversationer

Lunch med kollegorna, telefonsamtal med en vän och småprat med kassören. Ja, våra dagar är ofta fyllda av olika sociala interaktioner. Härligt och energigivande om det går smidigt, men motsatsen om ni stöter på patrull.

Bli inte förvånad om du sent på kvällen spelar upp tidigare konversationer i ditt huvud och mer eller mindre analyserar varje ord. Varför sa jag så? Och vad menade hen egentligen med det där? Stressen blir påtaglig och ångesten kommer krypande, men det finns en lösning på problemet!

12 tecken på att du är en övertänkare

Känner du igen dig i att ligga vaken sent på kvällen och övertänka sociala möten kan det vara bra att förekomma händelsen genom att planera in ”grubbeltid” en eller två timmar innan det är dags att lägga sig. Stäng av telefon, tv och surfplatta, ta fram block och penna och skriv ner allt du grubblar på. Från stela konversationer och obekväma möten till vardagshändelser som tynger axlarna. Genom den processen minskar risken för att du övertänker saker på kvällen och stressar upp dig i onödan.

Du har ett negativt tankesätt

Om du fastnar i trafiken, sätter du på din favoritspellista och njuter av musiken eller tutar du på bilisterna framför och låter händelsen prägla resten av din dag? Ett överhängande negativt tankesätt ökar stressnivåerna i din kropp vilket i slutet av dagen kan påverka din sömn.

Så: Nästa gång något inte går din väg, försök ändra på ditt tankemönster och byt ut irritationen mot ett mer mjukt och positivt handlande. Det kommer göra underverk för dagen – och natten.

Testa enkla 10 om dagen-övningen, som gör dig lyckligare

Du har ett överbokat schema

Hur gärna du än vill få saker och ting gjorda under dagen kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och observera ditt schema innan du säger ja till ytterligare en sak. Fullspäckade dagar är nämligen ett exempel på dold stressfälla som kan göra det svårt att få ihop dina viktiga timmars sömn i slutet av dagen.

Det är viktigt att balansera stress och press med avslappning, och det enda sättet att få till den balansen är genom att säga nej till saker. Tufft, men viktigt.

Du har en tendens att skjuta upp saker

Hur frestande det än känns att knuffa fram uppgifter på din att-göra-lista bör du undvika det. Att skjuta upp något som känns betungande kommer nämligen kännas ännu mer stressigt än att ta tag i saken direkt och få den överstökad.

Har du kvar knepiga uppgifter på din lista kommer det påverka din sömn negativt. Undermedvetet förbereder sig kroppen nämligen på att ta tag i saken, i stället för att göra sig redo för dess viktiga vila.

Den enkla lösningen på problemet är att sluta skjuta upp saker, men är det ofrånkomligt kan en varm dusch eller en avslappnade lässtund innan läggdags hjälpa dig att sortera tankarna och komma ner i varv.

Högkänslighet är medfött – allt vi vet om personlighetstypen HSP

Du har det stökigt hemma

Något så enkelt som en rörig lägenhet eller en vardag utan rutin påverkar oss mer än vi tror. Främst för att det stjäl tid från andra viktiga saker, men också för att det kan generera en känsla av besvikelse på oss själva. Varför lägger jag inte nycklarna på samma ställe varje dag? Och hur kan jag inte ha tänkt på att handla hem frukost?

Bästa sättet att bekämpa denna dolda stressfälla? Analysera dig själv och hitta dina svaga punkter. Vad påverkar dig negativt och vad spelar mindre roll? Försök undvika att hamna i situationer som du vet att du senare kommer älta, men klandra inte dig själv om det inte fungerar smärtfritt direkt.

Artikelinspiration: Bustle

Foto: TT

TV: 5 snackisar från veckan som gått
0:39

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(0:39)

Slå på ljud

Utvald läsning