SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

8 saker som får dina fingrar att svullna – och då ska du söka vård

28 maj, 2019 
AvErika Garmelius
Svullna fingrar.
Det finns flera olika orsaker som kan ligga bakom att fingrarna svullnar upp, de flesta är ofarliga men det kan ändå vara viktigt att fastställa anledningen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Upplever du att dina fingrar svullnar upp ibland i sommarvärmen och att det till och med kanske kan vara svårt att få av sig ringarna?

Dessa saker kan ligga bakom svullnaden.

Värme

Under sommaren är det vanligt att dina fingrar svullnar upp men det är helt ofarligt. Värmen påverkar kroppen på det sättet att blodkärlen vidgas för att kunna reglera vår kroppstemperatur.

– När vi befinner oss i ett varmt klimat svullnar kärlen upp och tränger ut mer vätska vilket gör att fingrarna ser svullna ut, berättar Astrid Rakhorst Wennström som är specialist i allmänmedicin på Dalens vårdcentral.

Detta kan även hända i benen och fötterna. Det är vanligt att det blir en svullnad när man är ute på promenad och händerna hänger ned men det försvinner av sig själv och besvären brukar bli bättre om man håller händerna i rörelse.

Artros

Att fingrarna svullnar upp av artos är också precis som värmen en vanlig orsak.

Annons

– Anledningen är att det blir en förslitning i lederna av artrosen som leder till att fingrarna svullnar upp, säger Astrid Rakhorst Wennström.

Om du skulle känna smärta i lederna kan detta bero på ledinflammation och något du bör kolla upp hos vårdcentralen. Det finns olika handmottagningar du kan vända dig till och genom rehab kan smärtan minska.

Karpaltunnelsyndrom

Du kan uppleva flera olika symptom om du har karpaltunnelsyndrom. Du kan få domningar och stickningar i tummen, långfingret och pekfingret och detta händer speciellt på natten.

– Orsaken bakom dessa symptom är att det är en nerv som sitter i kläm i handleden, säger Astrid Rakhorst Wennström.

Många gånger kan du få karpaltunnelsyndrom om du är svullen sedan innan då vätskan kan göra att nerven kommer i kläm vilket är vanligt att kvinnor som är gravida blir drabbade av. Vridrörelser som att öppna en flaska kan vara svårt men detta är även något som går att operera bort ifall det skulle behövas.

Annons

Lymfödem

Det är väldigt ovanligt att lymfödem orsakar att fingrarna svullnar upp, men det finns en risk. I väldigt sällsynta fall kan detta vara medfött men det kan även komma efter vissa typer av cancerbehandling när lymfkörtlarna eller lymfkärlen har tagits bort eller skadats.

– Det som händer då är att lymfsystemet får svårt att transportera bort vätskan och fingrarna svullnar upp, berättar Astrid Rakhorst Wennström.

Tillståndet är kroniskt men besvären går att lindra.

Raynauds fenomen

Det som händer när du har Raynauds fenomen är att du kan få vita eller blåaktiga kalla fingrar vid kyla som orsakas av att blodkärlen drar ihop sig onormalt kraftigt när det är kallt vilket i sin tur leder till att du får dålig blodcirkulation.

– När blodcirkulationen kommer igång igen efter kylan kan fingrarna bli svullna vilket är anledningen till att du kan få svullna fingrar av Raynauds fenomen, berättar Astrid Rakhorst Wennström.

Annons

Havandeskapsförgiftning

Graviditet skapar en generell svullnad i kroppen men du bör uppmärksamma ifall detta händer plötligt och du befinner dig i vecka 30 eller senare i graviditeten. I många fall är det ofarligt men det kan också bero på att du är överkänslig mot partiklar från fostret och moderkakan, det vill säga en havandeskapsförgiftning. Tecken på detta är då att du i slutet av din graviditet svullnar upp och får högt blodtryck vilket är något som kan kräva akut sjukvård.

Gikt

Gikt kan vara kopplat till livsstil och njurfunktionen men det kan även vara ärftligt. Ifall du skulle få en plötligt rodnad, svullnad och det skulle göra ont i lederna i fingret bör du söka vård.

– Gikt betyder att det är en förhöjd halt av urat i blodet som bildar kristaller och som sätter sig i lederna, säger Astrid Rakhorst Wennström.

Infektion

Om du ditt fingerar plötsligt skulle svullna upp där du tidigare har haft ett sår bör du söka vård. Det som kan ha hänt är att det ha blivit en infektion från såret och något som man måste behandla snabbt.

Generellt sätt kan man säga att om svullnaden kommer plötsligt och det dessutom finns en rodnad och du får ont bör du kolla upp det. Det kan då handla om blodförgiftning. Men om svullnaden inte sker plötsligt, är det ofta inget akut.

Foto: TT

Läs mer:

8 gånger kroppen samlar vatten – och så slipper du vätskan

Så klarar du extremvärmen – alla våra bästa tips

Annons