TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Lymfatisk yoga: 3 yogaövningar för bättre lymfflöde

07 jul, 2023 
Lise Forsberg yogar och tittar in i kameran leende
Lymfsystemet är kroppens naturliga reningsverk. Symtomen för då de inte fungerar som det ska kan vara många, och det finns stora hälsofördelar med att ta hand om det. En bra början är att göra dessa vridande och böjande yoga-positioner regelbundet, för att fösa igång lymfflödet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ett trögt lymfsystem kan göra dig trött, svullen, ge huvudvärk, hjärndimma, utslag, värk i kroppen, kalla händer eller fötter, och slembildning i näsa eller hals. Helt enkelt en massa diffusa symtom. Rörelse är bra för att gå igång lymfflödet, men alldeles för hård träning kan straffa sig om systemet inte vill.

För lymfan är promenader, och lugna former av yoga bra. Lise Benberg är yoga­lärare & lymfmassör och har bidragit till att skapa en nisch inom yogan som kallas lymfatisk yoga. Här delar hon med sig av några positioner som går att utföra varsomhelst och närsomhelst.

– Det går ut på att komma ned i varv, vara snäll mot sig själv och verkligen andas ordentligt. Positionerna hjälper också till att fösa lymfflödet med vridningar och böjningar, säger Lise Benberg.

3 yogapositioner som ger bättre lymf-flow

Lise visar sukhasana - korslagda ben

Sukhasana – Korslagda ben

Gör så här: Sätt dig på golvet eller en stol med benen i kors, i skräddarställning, eller ha raka ben om det är lättare. Sträck på dig, men dra in hakan lite mot bröstet så att nacken blir rak. Andas djupt och långsamt. Vrid huvudet i sidled. Inandning åt sidan. Utandning tillbaka till mitten. Titta ner – utandning. Titta upp – inandning. Sätt sedan händerna på axlarna. Rulla åt båda hållen i takt med andningen. Uppåt på inandning och neråt på utandning.

Effekt: Väcker noderna kring hals, nyckelben, bröst och axlar. Masserar även sköldkörteln.

lise visar änglavingar

Änglavingar

Gör så här: Stå med fötterna i höftbredd. Låt mittentån peka rakt fram. Känn fotsulorna mot underlaget. Försök känna att andetaget tar plats i bröstkorgen. Andas in och svep upp armarna samtidigt som du lutar dig lätt bakåt, svankar. Låt fingertopparna mötas med raka armar ovanför huvudet. Andas ut lugnt och svep ned armarna. Försök känna andetaget fylla hela bröstkorgen under inandningen och gör rörelserna så långsamt att du hinner tömma hela lungorna under utandningen.

Effekt: Aktiverar och väcker lymfaflödet i hela överkroppen.

lise visar sittande sidofällning

Sittande sidofällning

Gör så här: Sitt stadigt i skräddarställning eller vad som fungerar för dig, på golvet eller en stol. Andas in, lyft upp höger arm så att den passerar vid örat. Vänd handflatan neråt och titta, om möjligt, upp mot handflatan. Om det känns ostadigt, stöd med vänster hand i golvet. Försök känna hur du sakta förlänger ryggraden, allt mer för varje andetag. Sitt gärna cirka fem andetag. Andas ut och kom tillbaka till neutralt läge. Stanna ett par andetag innan du byter sida.

Effekt: Sträcker ut både ytliga och djupare muskler i bröstkorgen och mellan revbenen. På sikt kommer andningen kännas lättare och vi får bättre utrymme i lungorna. Masserar även noderna ovanför nyckelbenen och hjälper avflödet av slaggprodukter.

Foto: Privat

Annons