Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Johanna: Mina lår krympte – med hjälp av lymfmassage

28 maj, 2020 UPPDATERAD 06 jul, 2023
AvMåBra
Johanna Weltzin får lymfmassage.
Johanna Weltzin störde sig på sina 
lår, som trots träning inte blev slankare. Men när hon fick hjälp att tömma benen på överflödig vätska minskade omkretsen med två centimeter – efter en enda behandling!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Johanna Weltzin, 37, har alltid haft kraftiga ben, oavsett hur mycket hon har tränat. Hon cyklar till och från jobbet – en sträcka på 2,6 mil per dag – och lever ett aktivt liv. Trots det har hennes ben alltid varit kraftiga och inte påverkats av träning.

– Jag har aldrig haft så stora komplex att jag gömt benen, men jag har alltid undrat varför de inte blir slanka.

Det var när Johanna var ute på en power walk med grannfruarna som hon hörde talas om lymfmassage.

Så ska du träna om du har problem med lymfsystemetBrand logo
Så ska du träna om du har problem med lymfsystemet

Lymfmassage tar bort överflödig vätska

– Kvinnan som berättade om lymfmassage hade fått bra resultat och jag tyckte att det kunde vara värt att testa. Jag sökte upp en lymfmassör där jag bor men hade samtidigt svårt att tro att det skulle göra någon skillnad, säger Johanna.

Annons

Själva lymfmassage syftar till att få bort överflödig vätska inte bara ur benen utan ur hela kroppen. För det krävs i regel flera behandlingar. Johanna bestämde sig för en kur på fyra behandlingar med några veckors mellanrum.

– Vid första tillfället gick massören igenom hela kroppen för att väcka upp, samtidigt som lymfvätskan masserades upp mot nyckelbenen. Och massagen känns, det är ingen spabehandling direkt. Jag hade blåmärken efteråt.

Minskade 6 centimeter på en lymfmassage

Hon fick rådet att dricka mycket efteråt för att hjälpa kroppen att kissa ut alla slaggprodukter som masserats loss. Och tydligen hade Johanna haft en hel del överflödig vätska i kroppen som ville ut:

– Eftersom jag var så skeptisk till om lymfmassage skulle hjälpa mätte jag lår och rumpa när jag kom hem. Jag hade minskar två centimeter runt varje lår och två centimeter runt rumpan!

Johanna blev så förvånad att hon trodde att hon hade mätt fel. Så hon mätte igen – och fick samma resultat. Hon har nu gjort ytterligare två behandlingar. Resultatet håller i sig.

Annons

– Jag tycker att mina ben känns mycket mjukare och slankare nu.

Hon fick även rådet att promenera, yoga och stretcha mer eftersom den typen av rörelser stimulerar lymfsystemet att hålla igång.

– Jag fick också lära mig en massage jag kan göra på mig själv hemma. Men jag vet att man behöver underhålla resultatet med lymfmassage också, så det kommer jag att fortsätta med.

Så här kan du få fart på lymfan hemma

Lymfterapi är ett samlingsnamn på flera metoder som ökar flödet av lymfvätska. Det här är några saker du kan göra i hemma efter samråd med en lymfterapeut.

  • Djupandning med övningar som utvidgar bröstkorgen. Det får lymfkärlen att expandera och suger in lymfvätska från kärl längre bort i kroppen. Det ökar också pumptakten hos lymfkärlen. Medicinsk yoga eller annan form av yoga är bra sätt att lära sig djupandas.
  • Motionera. Försök att hitta en träningsform du kan göra dagligen. Simning och vattengympa är jättebra eftersom vattentrycket ger samma kompression som en kompressionsstrumpa. Tai Chi och Qi Gong i vatten ökar också lymfmotoriken. Olika former av yoga stimulerar lymfflödet. Tänk också på att du måste aktivera ditt lymfsystem då och då under dagen. Det kan du göra genom axel- och huvudrullningar samt med djupandningsövningar.
  • Självlymfdränage – SLD – kan du lära dig hos en medicinsk lymfterapeut. Svenska ödemförbundet har gjort flera intruktionsfilmer om SLD. Du hittar dem här.

Det här är lymfa och lymfsystemet!

Lymfsystemet består av ett nätverk med lymfkärl som transporterar bort överflödig vätska från olika delar av kroppen. Vätskan kallas lymfa.

Till lymfsystemet hör bland annat lymfkörtlar, mjälten, brässen och halsmandlarna.

Lymfvätskan består av vatten, proteiner, vita blodkroppar, fettsyror, bakterier och gamla, skadade celler. Den kan också innehålla färg från tatueringar.

Lymfsystemet är viktigt bland annat för vårt immunförsvar och för att upprätthålla vätskebalansen i kroppen.

Ett dåligt fungerande lymf- system kan leda till försämrat immunförsvar.

Man kan aktivera systemet med bland annat lugnare rörelseträning, djupandning och olika former av lymfmassage, bland annat en lymfdränage man gör på sig själv.

Källor: Svenska Ödemförbundet, 1177.se
Foto: Peter Assarsson och TT

Annons