SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Restless legs – så slipper du pirr i benen och sover gott

02 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
kvinna med pirr i benen, restless legs
Är myrkrypningar och pirr i benen din ständiga följeslagare kväll efter kväll? Lugn, det finns faktiskt en hel del saker du själv kan göra för att slippa obehaget.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Omkring tio procent av svenska befolkningen har nattliga obehag med myrkrypningar i benen och lider av sjukdomen Willis-Ekboms sjukdom (restless legs). Sjukdomen är neurologisk och orsaken till besvären är fortfarande okänd. En del forskare misstänker att sjukdomen beror på nedsatt mikrocirkulation under kvällen och natten.

Den som lider av sjukdomen får ett starkt behov av att röra på benen och besvären lindras när man går upp ur sängen och vandrar runt. Lätt motion under dagen och stretching kan lindra besvären. Här ger vi dig fem tips på hur du lindrar besvären.

Promenera kvällstid

Att promenera, cykla, jogga eller gympa kan lindra besvären. All typ av lättare motion har en positiv effekt. En kvällspromenad innan sänggåendet hjälper många, men undvik alltför högintensiv fysisk träning innan du ska sova, det kan förvärra symtomen.

Undvik alkohol och koffein

Om du har sjukdomen bör du vara försiktigt med nikotin, alkohol och koffein. Det är ämnen som i regel stör nattsömnen för de flesta människor. Försök att få in en rutin med regelbundna sovtider och lägg dig gärna i ett svalt sovrum, det kan underlätta om sjukdomen stör din sömn.

Annons

Värme och massage

Massage och avslappning kan också ge lindring, liksom värme eller kyla på fötter och ben. Växelvis värmeökning kan också lindra, testa till exempel att duscha benen med växelvis varmt och kallt vatten, eller be någon massera dig.

Alger kan lindra

Algen Klamath AFA är mycket rik på fenyletylamin, ett ämne som har en positiv inverkan på just smärtande ben.En studie från Storbritannien visar att personer med restless legs syndrome ofta har brist på signalsubstansen dopamin. Fenyletylamin hjälper kroppen att frisätta ämnet och har dessutom en uppiggande effekt. Dopamin fyller en viktigt funktion i kroppen och ingår i det generella belöningssystemet och styr både glädje, vakenhet och koncentrationsförmågan.

Ät vitaminer

Tillskott av järn (det går att få injektioner via sprutor om du har sjukdomen RSL, rådfråga din läkare), vitamin B12, folsyra och magnesium kan minska symtomen. I en studie från 2012 upptäckte man att patienter med RSL hjälpes av att äta kosttillskott med ämnet Selen i. Selen finns naturligt i fisk, inälvsmat, mjölk, ost och ägg. Det är viktigt att du rådgör med din läkare innan du äter dessa preparat.

Källa: 1177 Vårdguiden, Wed förbundet   Foto: TT

Läs mer: 

Alger kan hjälpa mot restless legs syndrome

Lider du av Restless legs? Därför får du pirr i benen om natten

Test: Är du drabbad av pirr i benen – restless legs?

Annons