SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Psykiskt eller fysiskt? Din ångest kan försöka säga dig något

17 maj, 2016 
Ibland vet man inte ens varför man har ångest. Det finns liksom ingenting att peka på. Då kan det vara så att det ligger en fysisk orsak bakom de mörka molnen och obehaget.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla som någon gång har upplevt riktig ångest vet precis hur det känns. Det är som att elchocker av obehag sprider sig genom kroppen samtidigt som jobbiga tankar poppar upp, en efter en. Men varför? Ibland har man verkligen ingen aning. Ibland mår man hur bra som helst, men får ångest ändå.

Läs även: Janique Svedberg: ”Jag tog 60 piller om dagen för att slippa ångesten”

Beteendevetaren Maria Helander, känd från bland annat Gifta vid första ögonkastet, har gjort en lista på ångest som orsakas av kroppen snarare än av känslorna. MåBra har sammanställt en egen lista, med inspiration från Marias.

Kommer din ångest från kroppen eller känslorna?

1. Hunger

Serotonin är en signalsubstans i hjärnan som både reglerar upplevande av ångest och hunger. Redan där kan man se en tydlig koppling mellan de tu. Vi är faktiskt programmerade att gå in i ett tillstånd av ångest som svar på lågt blodsocker. Så om du vet med dig att du inte har ätit ordentligt när du har ångest – ät. Det kan hjälpa.

Annons

2. P-piller

I dagarna skrev SVT Nyheter om en ny svensk studie som visar att p-piller kan ge ökad ångest. Kvinnor som äter p-piller mår sämre gällande framförallt tre symptom, enligt studien: de får humörsvängningar, blir mer irriterade och får mer ångest. Har du fått värre ångest sedan du bytte preventivmedel? Prata med din barnmorska – det finns till exempel alternativ utan hormoner som kan passa dig bättre.

Läs även: Varning: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

3. Socker och koffein

Om man får i sig för mycket socker eller koffein ökar pulsen på samma sätt som den gör vid en panikångestattack. Det kan väcka obehag och kroppen kan tolka det som ångest och oro, trots att orsaken är helt fysisk.

4. Tarmproblem

Många forskare pekar på ett samband mellan ångest, tarmbakterierna och vagusnervem som kopplar samman hjärnan med tarmen. Maria Helander säger att det kan vara bra att äta probiotika och att vara uppmärksam på livsmedelsintolerans, för välmående tarmar – och ett välmående psyke.

Läs även: Lider du av söndagsångest?

5. Alkohol

När alkoholen är på väg att brytas ner i kroppen kan vi få så kallad ”dagen-efter-ångest”. Det beror bland annat på att våra signalsubstansnivåer rubbas. Det beror också på att alkohol frisätter glädjeämnet dopamin i hjärnan, vilket leder till att vi kan känna oss ångestladdade när vi vi slutar dricka.

Annons