HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Philippa Parnevik: Jag trodde melanom bara drabbade 70-åringar

24 mar, 2021 
Avvivvi Alström
Philippa Parnevik har ett ärr på benet efter sin canceroperation
Malignt melanom kryper neråt i åldrarna – en av dem som har drabbats är Philippa Parnevik, 21 år. ”Jag bröt ihop när jag fick veta att jag har cancer”, säger hon.
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

För ett år sedan var yngsta systern Parnevik – Philippa – hos hudläkaren för att undersöka varför hon tappade så mycket hår.

– Jag hade shorts på mig och läkaren råkade av en slump se en ovanlig fläck på mitt vänstra ben, berättar hon på ett seminarium om solskador anordnat av Kosmetik- och hygienföretagens branschorganisation.

Läkaren vill göra en rutinkontroll av fläcken och Philippa tänkte inte mer på saken. Hon åkte till Tokyo för att plugga. En vecka senare fick hon ett samtal.

– Jag var helt ensam i Tokyo när jag fick veta att jag hade melanom. Jag bröt ihop totalt. Jag visste inte att hudcancer kunde drabba unga. För mig är det en sjukdom som drabbar personer över 70 år.

Var vaken under hela operationen

Philippa, som arbetar som fotograf och influencer, åkte hem och opererades direkt.

Philippa Parnevik bild på ärret
På sitt instagramkonto visar Philippa ärret efter canceroperationen.

– Operationen var läskig eftersom jag fick vara vaken. Den tog två timmar och nu har jag ett stor ärr på benet som minne. Jag har i efterhand fått veta att unga kvinnor ofta får hudcancer just på vaderna.

Annons

Efter operationen fick Philippa en mer eller mindre fobisk rädsla för solen.

– Innan visste jag inte ens att solen kunde vara farlig. Nu blev jag istället rädd för den. Jag får ångest så fort jag ser en prick som ser lite konstig ut. På sätt och vis är det bra, för då har jag ju koll på min hud.

”Jag är tacksam att jag lever”

Efter den första operationen har Philippa även opererat bort misstänkta prickar under bröstet och på ryggen.

– Det här är en sjukdom jag får leva med resten av mitt liv. Men jag är tacksam att jag lever och är frisk.

Penny och Philippa
Philippa (tv) med systern Penny på Kristallengalan.

Philippa säger att hon aldrig ligger och steker sig i solen numera. Hon håller sig under ett parasoll och skyddar sig med kläder och solcrème – något som är ovanligt bland unga kvinnor i hennes ålder. Målet är ofta istället att bli så brun som möjligt.

Annons

Läkaren: Fler unga kvinnor får malignt melanom

Det kan dock ha ett högt pris. Hudläkaren Lykke Barck på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg berättar att malignt melanom krupit neråt i åldrarna.

– Vanligast är malignt melanom fortfarande hos äldre personer. Men vi ser också att allt fler personer i 20-30-årsåldern drabbas, säger hon.

Samma trend har man sett i flera internationella studier – yngre vuxna drabbas allt oftare av malignt melanom och mest ökar det hos unga kvinnor. Enligt vissa experter är 90 procent av alla maligna melanom kopplade till våra solvanor.

Lykke Barck berättar att malignt melanom är starkt kopplat till solande. För de flesta utvecklas cancern långsamt och dyker kanske upp först efter 30 års intensivt solande.

– Men man kan också ha en individuell känslighet som gör att man utvecklar malignt melanom tidigare. Vi vet att de som är fräkniga och ljusa i hyn inte tål lika mycket sol. De som bränt sig ofta som barn har också en ökad risk att drabbas.

Foto: TT/Instagram

Annons