HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer

20 maj, 2021 
Kvinna undersöker sin hårbotten
Brukar du leta efter hudförändringar som kan vara hudcancer? Då glömmer du sannolikt att leta på de här kroppsdelarna.
Annons
5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancerBrand logo
5 udda ställen på kroppen där du kan få hudcancer

Idag kan nästan all hudcancer botas – om den upptäcks i tid. Därför är det viktigt att titta efter förändringar på huden och inte bara på de ställen där man brukar bränna sig. En hudcancer kan nämligen dyka upp var som helst på kroppen, även på ställen som sällan utsätts för sol.

Hudcancer kan uppstå var som helst och när som helst

En hudcancer måste inte heller uppstå direkt efter en solig säsong då man bränt sig mycket. Hudcancer kommer efter många år av solexponering och kan börja växa till sig när som helst under året.

Det finns också skillnader i var på kroppen cancer dyker upp hos män och kvinnor. När det gäller den svåraste formen av hudcancer, malignt melanom, brukar kvinnor oftare få det på underbenen medan män oftare får det på bålen.

Annons

Ett smart drag är att göra det till en månatlig vana att scanna av sin hud, precis på samma sätt som man undersöker sina bröst.

Melanom kan även drabba naglarna

Vissa delar av kroppen kan vara svåra att undersöka själv, ryggen till exempel. Ta gärna din partner eller en vän till hjälp! Och glöm inte att titta på de här ställena:

1. Fotsulorna

Det finns en ovanlig hudcancerform, akralt lentigiöst melanom, som uppstår på fotsulorna. Den här typen av hudcancer förväxlas ofta med fotsvamp, nagelsvamp eller sår som inte läker.

2. Handflator

Akralt lentigiöst melanom kan också drabba handflator. Glöm inte att titta efter förändringar även här.

3. Naglarna

Melanom kan upp stå på, eller under naglarna, på både fötter och händer. Ser man en mörk fläck under en nagel ska man kolla upp det. Samma gäller missfärgade ränder längst nageln.

Melanom på tånaglar förväxlas ofta med nagelsvamp och nageltrång. Har man en förtjockad och missfärgad nagel med rodnad och brun, svart eller blå-grå pigmentering kan det röra sig om hudcancer.

Annons

Ljusblixtar kan vara symtom på ögonmelanom

4. Hårbotten

Skivepitelcancer uppstår ofta på ställen som varit mycket utsatta för sol, till exempel ansikte och hårbotten. Även aktinisk keratos, ett förstadium till hudcancer, kan dyka upp i hårbotten. Ta för vana att titta efter färgade fläckar, skorpliknande förhöjningar, röda, fjällande fläckar och sår som inte vill läka i hårbotten.

5. Ögonen

Ögonmelanom är en ovanlig cancerform som drabbar ögat. Det är svårt att upptäcka själv eftersom det sitter inne i ögat. Sjukdomen upptäcks ofta av en slump hos optiker eller ögonläkare. Ögonmelanom kan också ge symtom som ljusblixtar eller en minskning av synfältet.

De här varningstecken ska du alltid titta efter på huden

  • A som i asymmetri. Sök efter födelsemärken vars halvor har olika form
  • B som i "border" (kant). Titta om kanten på något märke är hackig eller ojämn.
  • C som i color (färg). Har födelsemärket ändrat färg eller har det flera olika färger? Melanom har oftare två eller flera färgnyanser.
  • D som i diameter. Är märket större än cirka 5-6 millimeter i diameter (det motsvarar en fläck som är större än diametern på det sudd som sitter på toppen av en blyertspenna)?
  • E som i evolution (utveckling). Betyder att ett födelsemärke har vuxit, blivit mer upphöjd eller utvecklats på andra sätt med tiden.

Foto: TT

Annons