FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Philippa Parnevik, 20, har opererats för hudcancer

17 jan, 2020 
AvMalin Ny
Philippa Parnevik, 20, har opererats för hudcancer och uppmanar alla sina följare att gå och testa sig om de är oroliga.
Annons

Philippa Parnevik, 20, dotter till Jesper Parnevik och Mia Parnevik är den näst yngsta i den kända familjen. Till vardags bor hon i New York, där hon även studerar, men är något mer privat av sig än systrarna Peg Parnevik och Penny Parnevik, som driver podcasten Pillowtalk ihop.

På hennes Instagram-konto kan de 184 000 följarna följa hennes vardag, en som verkar något annorlunda är hennes kända systrars. Där lägger hon upp bilder på sina resor världen över, nyligen besökte hon till exempel Tokyo i Japan. Dessutom har hon ett stort fotointresse och lägger regelbundet upp bilder som hon själv har tagit på modeller.

Opererats för hudcancer

Förra veckan lade hon dock upp ett inlägg som hade en mer allvarlig grundton, där hon berättar att hon har opererats för hudcancer och visar upp ärret från operationen. Hon uppmanar också andra unga att testa sig regelbundet för hudcancer.

”Min läkare har uppmanat mig att uppmuntra alla jag känner att gå och testa sin hud!! Melanom är en av de mest dödliga hudcancersjukdomarna bland unga kvinnor. Var inte dumma och riskera att hamna i min situation. Få din hud testad, det tar bara fem minuter och kan rädda ditt liv”, skriver hon i inlägget.

Annons

Även Mia Parnevik har delat ett inlägg om dotterns sjukdom:

Vår älskade dotter har valt att dela med sig av hennes erfarenhet av Melanoma (hudcancer). Hon vill uppmana alla att kolla sig i tid. Älskar att hon väljer att försöka dela med sig för att hjälpa någon annan”.

https://www.instagram.com/p/B7Y0mO0nVtC/

Det är malignt melanom – hudcancer

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och också den cancersjukdom som ökar mest. Sjukdomen beror oftast på att du har bränt dig ett par gånger i solen. Malignt melanom är vanligast på benen, bröstet och ryggen men kan också uppstå var som helst på huden.

De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras.

Om du har en förändring som blöder, som växer snabbt eller som växer på höjden är det viktigt att kontakta en vårdcentral så fort som möjligt, oavsett vilken färg förändringen har.  Du behöver däremot inte söka vård någon annanstans om det är stängt, utan vänta tills vårdcentralen öppnar.

Foto: TT, Instagram

Källa: 1177.se

Läs mer: 

Läkaren om hudcancer: ”Du får det inte bara där du bränner dig”

Forskning: Blodprov ska upptäcka hudcancer

Penny Parneviks oro efter sonen Atticus födsel: ”Är det normalt?”

Annons