HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Brunhetsen hänger i – trots ökad kunskap kring hudcancer

25 jun, 2018 
kvinna går på en solig sandstrand
Trots riskerna med för mycket sol står den brunbrända kroppen fortfarande högt i kurs. ”Svenskarna hör till dem som föredrar den allra djupaste solbrännan”, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålskyddsmyndigheten till GP.
Annons

Antalet svenskar som drabbas av hudcancer har accelererat de senaste tio åren. Över 500 människor avlider varje år, främst till följd av hudmelanom, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Hudcancerfallen kopplas samman med våra solvanor. Nu har Strålsäkersmyndighetens UV-råd gjort en analys av hur mycket vi solar och varför. Slutsatserna har presenterats i en rapport tillsammans med förslag på vilka informationsinsatser som behöver göras.

Läs också: Forskare: Det är bättre att sola UTAN solskydd

En av slutsatserna är, inte förvånande, att svenskarna känner sig friska och hälsosamma när de är bruna, men även att fler har börjat oroa sig över riskerna för hudcancer. Det bruna idealet är dock förhärskande.

– Generellt tycks de positiva attityderna till solning ha minskat något över tid. Trots det känner sig de flesta fortfarande snyggare, mer hälsosamma och friskare när de är solbruna. Att fler oroar sig för hudcancer kan tyda på att informationen om att UV-exponeringen ökar risken för hudcancer gått fram, säger Roshan Tofighi, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Annons

Känner ”solstress”

Men att sola i Sverige och att sola utomlands är tydligen två vitt skilda saker. Medan soltimmarna gått ner på hemmaplan är det precis som förut när vi är utomlands. Och beteendet verkar vara svårt att bryta.

I en undersökning med över 8 000 svarande från Europa, Australien och USA svarade till exempel 38 procent av de som tidigare haft malignt melanom, som är den svåraste formen av hudcancer, att de ändå fortsatte sola, skriver GP.

Dessutom har en undersökning från 2015 visat att var tredje person mellan 25 och 34 år upplever något som kallas ”solstress”, det vill säga en rädsla att inte hinna bli tillräckligt brun.

Läs också: Experten: Så solar du för att bli brun – inte bränd

Under vinterhalvåret utsätts kroppen knappt för någon UVB-strålning alls, vilket gör huden mer skyddslös mot solens strålar. (UVB-strålningen är den mest energirika av UV-strålarna och bygger bland annat upp pigmenten i huden och gör den tjockare).

Annons

– Risken är att man känner ett uppdämt behov och vill maximera tiden i solen när den väl kommer fram, fast man har mindre skyddande pigment. Särskilt om man är utomlands och ”vill ha valuta för pengarna”, säger Johan Gulliksson, utredare på SSM till tidningen.

Picnic I skugga vid strand
Det är inte helt fel att att uppsöka skuggläge då och då. Bild: IBL

Räkna ut soltid med app

Solsemestrar på vintern är en given risk, men svenskarna behöver bli medvetna om exponeringen vid trädgårdsarbete och golfspelande också.

– Båda är högrisktillfällen men om jag skulle välja är solresor på vintern värst. Särskilt om man har barn. Vi har sett att föräldrar är försiktiga fram till att barnen är i treårsåldern, sedan skyddar de dem mycket sämre, säger Johan Gulliksson till tidningen.

Läs också: Strålande nyheter: Så solar du dig frisk!

Myndigheten har fått regeringens uppdrag att sprida kunskapen om riskerna med solning för att få ner antalet hudcancerfall. Bland annat har de tagit fram appen ”Min soltid”. En app som kan ge en vägledning baserat på din hudtyp, UV-index och vilken tid det är på dagen bland annat.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Foto: Unsplash

Annons