Farliga ämnen i hälften av solskydden – det här bör du veta
Rapporterna om ökade hudcancersiffror blir allt fler. Bland malignt melanom har antalet ökat med 39 procent de sista tio åren, och för övriga hudcancersorter är siffran hela 59 procent – och den enskilt största orsaken är våra solvanor, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.
Ett av våra viktigaste vapen mot solens skadliga UVA- och UVB-strålar är solskydd, i form av krämer, sprejer eller skum som vi smörjer i huden med. Men dessa ska inte bara skydda mot solen – de ska även vara säkra för människor att använda. Flera av de ingredienser som behövs som filter i solskydden kan dock vara hormonstörande ämnen.
När Råd&Rön gjorde en genomgång av 202 av våra vanligaste solskyddsprodukter fann man dessa ämnen i 105 av dem.
– Hormonsystemet är centralt och viktigt för människan och vår utveckling. De hormonstörande ämnena kan lura kroppen att göra saker som inte är bra. Vi anser att de här ämnena kan ha effekt vid låga doser och konkurrera ut naturliga hormoner som finns i kroppen. Därför behövs en försiktighet, säger Gregory Moore, som är toxikolog på Kemikalieinspektionen, till Råd&Rön.
Är solskydd med hormonstörande ämnen farliga?
Men måste automatiskt ett solskydd som innehåller ett hormonstörande ämne vara farligt? Enligt Råd&Rön är riskerna störst för foster och små barn. Men ämnena på Kemikalieinspektionens lista över hormonstörande ämnen kan delas in i tre delar:
- Ämnen som är konstaterat hormonstörande.
- Ämnen som är under utredning inom EU.
- Ämnen som är under utredning i ett enskilt land.
Samtliga ämnen som Råd&rön har hittat är av typ 2, som är under utredning inom EU och är därmed inte uttalat farliga för människor. Ännu. Just nu utreds 28 olika ämnen i EU för hormonstörande effekter.
Tillåtna ämnen i solskydd kan förbjudas
I Sverige är det Läkemedelsverket som ska kontrollera att solskyddsmedlen dels skyddar mot farlig strålning, dels är ofarliga för människor att använda.
– Vi bevakar den här utredningen och tar det på allvar med eventuellt hormonstörande effekter. Skulle något av de här ämnena bli förbjudna i kosmetika ingår det i vår roll att kontrollera produkter och stoppa dem som innehåller ämnena, säger Magnus Crona, utredare på läkemedelsverket till Råd&rön.
Samtliga av de tolv potentiellt hormonstörande ämnen som hittades i undersökningen är idag tillåtna för användning i kosmetika i EU, och vissa har satta gränsvärden inom vilka man sett att ämnet är ofarligt för människor.
Det gäller även att ta hänsyn till hur produkterna används. Ett ämne kan vara hormonstörande eller på annat sätt farligt om det förtärs, men ofarligt att ha på huden, eller vara ofarligt för människor men skadligt för miljön och naturen.
Att sluta använda solskydd på grund av att de kan innehålla hormonstörande ämnen är ingen bra idé, bland annat eftersom solens strålar tros göra betydligt större skada än dessa ämnen.
12 ämnen i solskydd som kan vara farliga:
Oktokrylen
Finns i 82 av produkterna i Råd&Röns genomgång och är det vanligaste av ämnena. Det beror på att det är ett effektivt filter för att absorbera UVB-strålning och en del av UVA-strålningen, samtidigt som det sitter bra och gör att solskydd kan vara vattentåliga. Enligt en preliminär rapport från EU:s Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) anses ämnet vara säkert att använda i koncentrationer upp till tio procent i solskyddsprodukter.
Homosalat (Homomenthylsalicylat)
Finns i 43 av produkterna. Ämnet används som UV-filter och är godkänt att användas i koncentrationer upp till tio procent. Men enligt SCCS preliminära rapport bör gränsen för säker användning vara max 1,4 procent.
BenzylSalicylat
Finns i 18 av de granskade produkterna och är vanligt även i andra kosmetiska produkter. Det används som doftämne och som UV-filter. Här är den vetenskapliga kommittén inte färdig med en rapport.
Methylparaben
Finns i tolv av produkterna. Det används som ett konserveringsmedel och utreds just nu som eventuellt hormonstörande.
Propylparaben
Finns i åtta solskydd och en preliminär rapport lämnats. SCCS anser att ämnet är säkert att använda som ett konserveringsmedel i halter upp till 0,14 procent, och att de tecken som finns på att ämnet skulle vara hormonstörande inte är tillräckliga för att det ska sluta användas.
Bensofenon-3
Finns i fem av de undersökta produkterna och enligt en preliminär rapport från SCCS är det säkert att använda i halter upp till 2,2 procent som UV-filter i solskydd. Kommittén konstaterar att de data som finns i dag pekar åt olika håll när det gäller om ämnet kan vara hormonstörande eller inte.
BHT (2,6-di-tert-butyl-p-cresol)
Finns i fyra av solskydden. Ämnet används som konserveringsmedel och är fortfarande under utredning.
Ethylhexyl Methoxycinnamate
Ett UV-filter som finns i 13 av produkterna. Här finns ingen rapport klar.
Salicylsyra
En syra som finns i två av produkterna. Ingen rapport är klar.
Cyclopentasiloxane
Finns i sex produkter och används bland annat för att få kosmetiska produkter att torka på huden. Reglerat inom EU för produkter som sköljs av kroppen på grund av risk för negativ miljöpåverkan, men inte utrett när det gäller eventuellt hormonstörande egenskaper.
Bensofenon-4
Finns i två produkter. Det fungerar som UV-filter och är fortfarande under utredning.
BHA
Finns i två av solskydden. Det är en syra som används i kosmetika och är fortfarande under utredning.
Källa: Råd&Rön, branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen Foto: TT