SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Studie: Hudcancer ökar kraftigt i Sverige – här är orsakerna

26 jun, 2020 
Kvinna med misstänkt hudförändring på ryggen
Risken att få malignt melanom flera gånger har ökat kraftigt de senaste tio åren, visar en svensk studie. Forskare pekar ut flera orsaker till ökningen – solen är bara en av dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hudcancerformen malignt melanom är en av de tumörsjukdomar som ökar snabbast i Sverige. Men nu visar en ny studie att även återfall i melanom har ökat kraftigt. De senaste tio åren har risken att få fler än ett melanom ökat tiofalt. Dessutom får många av dem fler än två melanom, vilket tidigare var mycket ovanligt.

I den nya studien har forskare vid Karolinska institutet och Lunds universitet tittat på hur många av dem som haft melanom som har insjuknat igen. Man såg då att 7 procent av de som haft melanom på 2000-talet drabbades på nytt. På 1960-talet var siffran för återfall 0,7 procent. Dödligheten är betydligt större andra gången man får malignt melanom.

Intermittent solning den största riskfaktorn

Ökningen av återkommande melanom tyder på att vi fortfarande solar på fel sätt. Istället för att vänja huden vid solen gradvis, skydda oss med kläder och hålla oss undan solen mitt på dagen, verkar många utsätta huden för en solchock genom att ”pressa” när huden ännu inte blivit van vid sol. Det kallas intermittent solning. Ett exempel på det är när vi åker på solsemester på vintern och solar hela dagen när huden är blek och oförberedd. Intermittent solning och brännskador anses vara de huvudsakliga orsakerna till ökningen av melanom. Men det finns andra förklaringar till den kraftiga ökningen.

Annons

Antioxidanter kan bidra till hudcancer

En annan orsak till ökningen är att man helt enkelt blivit bättre på att upptäcka hudcancer. Men även det vi äter kan spela en roll.

– Vi behöver veta mer om sambandet mellan kost och cancer, säger Martin Bergö, professor på Karolinska institutet, till SVT Nyheter.

Han berättar att man i djurförsök sett att kosttillskott med antioxidanter kan öka spridningen av hudcancer hos möss som fått cancertumörer från människor. Antioxidanter är kända för att skydda våra friska celler – men de tycks även skydda cancerceller och få dem att föröka sig snabbare. Det skulle kunna vara en bidragande orsak till ökningen av melanom, menar Martin Bergö.

– Vi har odlat melanom-celler från människor, och när vi ger dem antioxidanter börjar de direkt att röra sig snabbare. När det gäller hudkräm har vi inte sett tydlig effekt, det måste vi fortsätta studera, säger han i en intervju med Cancerfonden.

Även Strålsäkerhetsmyndigheten har gått ut och varnat personer med hudcancerformen malignt melanom från att använda kosttillskott och hudkrämer med antioxidanter, eftersom de kan få cancerceller att sprida sig.

Det här är vanliga symtom på malignt melanom

  • Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest.
  • Det finns flera olika typer av malignt melanom. Det går olika fort innan de börjar växa ner i huden och ökar risken att cancern sprids.
  • Malignt melanom är vanligast på bröstet, ryggen och benen men kan uppstå var som helst på huden.
  • De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende.
  • Var uppmärksam på hudförändringar som är oregelbundna i formen och ojämna i kanten.
  • Du bör också kolla upp förändringar som är ojämna i färgen, som fläckar med olika nyanser av brunt, svart, rött, rosa, blått eller vitt.
  • Malignt melanom är större än fem millimeter.
  • Märken som blöder kan också vara tecken på sjukdomen.

Källa: 1177.se

Foto: TT

Läs mer:

Hudcancer: Här är det viktigaste stället att hålla koll på!

5 tecken på hudcancer – som inte har med födelsemärken att göra

Miljövänligt och högt spf – här är nytt solskydd!

Annons