SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Maten som är nyttigare med skalet på – 5 exempel

05 dec, 2017 
Många nyttigheter sitter i skalet på frukt och grönsaker. Här är några du inte ska skala!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många av oss skalar frukt och grön saker för att slippa eventuella bekämpningsmedel. Tyvärr skalar vi också bort många vitaminer och mineraler av bara farten. Men det finns andra sätt att slippa bekämpningsmedel så att du kan behålla de nyttiga skalen:

  • Vindruvor är kända för att innehålla mycket rester av bekämpningsmedel och vissa väljer därför att skala dem. Skalning gör dock att en stor del av den nyttiga antioxidanten resveratrol försvinner. Resveratrol kopplas bland annat till en bättre hjärthälsa. Har man råd kan man välja ekologiska druvor i stället för konventionellt odlade. I annat fall går det att skölja druvorma grundligt. Det räcker för att hälften av bekämpningsmedel och föroreningar ska försvinna.
  • Morötter innehåller en hel del antioxidanter och mest känd är nog betakarotenet. Mindre känd men minst lika nyttigt är falcarinol, som sitter i och strax under skalet. Ämnet anses vara antibakteriellt och antiinflammatoriskt. För att bevara så mycket falcarnitol som möjligt rekommenderas man att skölja morötterna varsamt i stället för att skala dem.
  • Aubergine anses ha ett segt skal och en del väljer därför att ta bort det. Då åker tyvärr även antioxidanten nanusin i soporna. Nanusin hör till gruppen flavonoider som skyddar hjärtat.
  • Gurka består till största delen av vatten. Och skalar man gurkan försvinner de få andra nyttigheterna i den, till exempel K-vitamin, kalcium och magnesium. Skölj hellre!
  • Potatisens skal skyddar mot att mineraler läcker ut under kokningen. Därför ska man helst skala potatisen efter kokning. I skalet sitter också en hel del järn och fibrer.

Källa: Sondag, Men’s Health   Foto: IBL

Fruktlarmet: Här är fem sorter som alltid bör vara ekologiska!

Läs också: Fruktlarmet: Här är fem sorter som alltid bör vara ekologiska!

Annons