HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Lårskav? Här är husmorsknepen som lindrar och förebygger

28 maj, 2021 
Kvinna med klåda på låret
Varmt väder och bara ben är en kombination som ofta leder till svidande skavsår mellan låren. Men det finns hjälp!
Annons
Så slipper du lårskavBrand logo
Så slipper du lårskav

Sommarvärmen är här! Och med den följer ofta gisslet med svidande lårskav. Värmen gör nämligen att luftfuktigheten blir högre, vi svettas mer och går barbenta oftare. Både svett, fukt och värme gör huden mer känslig, bland annat för friktion. Resultatet blir mikroskopiskt små sårsprickor som gör att den tunna huden mellan låren ömmar, rodnar och i värsta fall får blåsor och värmeutslag.

Husmorsknepen som hjälper mot lårskav

Att undvika lårskav handlar alltså om att minimera fukt och friktion mellan låren. Det kan du göra på flera sätt.

Gamla strumpbyxor

Att ha cykelbyxor eller trosor med långa ben under kjolen är ett beprövat knep. Många tycker dock att det kan bli lite väl varmt. Ett svalare alternativ är att helt enkelt ta ett par tunna nylonstrumpbyxor och klippa av dem strax över knähöljd.

Annons

Numera kan man också köpa så kallade lårband eller bandaletter som påminner om stay-ups utan strumpa. De finns i många olika utföranden, bland annat i sval spets. Du kan också sy egna, det finns massor av tips på sociala medier!

Glidmedel

Ett vanligt tips mot friktionen är att smörja in insidan av låren med babyolja. Tycker du att det blir för kladdigt? Testa helt vanligt silikonbaserat glidmedel istället! Det finns också så kallad bodyglide att köpa. Det används ofta av löpare och finns i sportbutiker.

Därför ska du inte rolla deodorant mellan låren

Hårserum

Inget glidmedel hemma? Kolla i badrumsskåpet! Är det riktig kris kan du testa att applicera hårserum med silikondroppar (kan heta glansserum också) mellan låren. Silikonet lägger sig som en skyddande hinna på huden utan att göra den fet.

Anti-perspirant

En vanlig antiperspirant för armhålorna funkar att ha även mellan låren. Den innehåller aluminiumpartiklar som täpper till porerna där svetten kommer ut. Brukar du får lårskav för att du svettas mycket kan det vara ett alternativ. Däremot hjälper det inte mot själva friktionen. PS! Kolla bara så att du inte rollar vanlig deodorant på låren! En deo stoppar inte svett, den bara maskerar lukten.

Annons

Allantoin

Förutom bodyglide förlöpare finns det numera liknande produkter som skyddar mot friktionsskador som uppstår när hud skaver mot hud. Det finns också speciella skavstift för skav hud mot tyg, till exempel vid löpning.

De finns att köpa i sportbutiker och på apotek. Produkterna innehåller ofta allantoin som läker huden. Allantoin finns också i vanliga hudcrèmer. Har du en fet crème med allantoin hemma kan det vara värt att prova.

Löspuder

Har du svårt att hålla fukten borta kan det hjälpa att pudra på babytalk på låren. Har du inte det hemma kan du testa med vanligt transparent löspuder – eller potatismjöl.

Så läker du lårskavet

Är lårskavet redan ett faktum kan du lindra irritationen med en fet salva, till exempel vanligt vaselin eller liknande produkter. Feta salvor lägger sig som ett skyddande lock på huden medan ny hud växer bildas.

Kalla kompresser och aloe vera kan också lindra. Försök också att undvika friktion mellan låren medan huden läker.

Källor: Popular Science, WebMD.com mfl

Foto: TT

Annons