6 vanliga misstag vi gör med deodoranten

Kvinna som applicerar deodorant.
Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter
1:04

Efter reklamen: Dags att rensa badrumsskåpet? Så länge håller dina skönhetsprodukter

(1:04)

Slå på ljud

Det är en vanlig daglig rutin att applicera deodorant i hopp om att motverka ofräsch doft och fuktfläckiga kläder. Men det är inte alltid det hjälper.

Innan du i frustration slänger ut deodoranten så fundera på om du gör något av de här 6 vanliga misstagen och spara en slant!

1. Kan inte skillnaden på deodorant och antiperspirant

Det första man behöver ha koll på om man upplever att deodoranten inte gör sitt jobb är att det finns två varianter, deodorant och antiperspirant.

En deodorant döljer eller neutraliserar svettlukt medan en antiperspirant minskar själva svettproduktionen. En antiperspirant kan därmed hålla dina armhålor torra, det kan inte en deo.

Så om du svettas en hel del och upplever att deodoranten inte gör sitt jobb så kan det vara värt att prova att gå över till en antiperspirant i stället.

Ny rapport om hälsoriskerna med aluminium i deodorant

2. Du är inte ren om armhålorna när du rollar

Deodoranter och antiperspiranter ska alltid appliceras på rengjord och torr hud för bäst effekt. Annars blir det lite samma effekt som om du skulle applicera foundation på ett ansikte som fortfarande har rester av gårdagens foundation kvar på sig. Det blir alltså ojämnt och produkten kan inte göra sitt jobb.

Har du gammal deo eller kräm i armhålorna kommer det nya lagret att bli mindre effektivt. Det bästa är att applicera direkt efter duschen, men var försiktig om du också rakat armhålorna eftersom det då kan orsaka irritation.

3. Du följer principen ”ju mer desto bättre”

Lite på samma spår som föregående punkt så är inte mer bättre även om det kan vara så i andra sammanhang. Lager på lager kanske funkar med torrschampot eller mascaran men inte med deodoranten eller antiperspiranten.

Det blir som att applicera ett fräscht lager på tidigare stank. Det bästa är att applicera på torr och ren hud så att produkten kan fästa sig direkt mot huden.

Hejdå svettfläckar! Så slipper du blöta och illaluktande armhålor

4. Du applicerar deo vid fel tidpunkt

Till skillnad mot vad man lätt kan tro så är det bäst att applicera deodorant eller antiperspirant på kvällen då de behöver lite tid på sig att börja verka. De verkar också bättre om svettkörtlarna inte redan är överaktiva.

Vill man sedan fylla på under morgonen så är det inget fel med det, men huvudsaken är att man också gör det på kvällen om man vill optimera chanserna att slippa dålig lukt.

5. Du rollar inte varje dag

Man får läsa lite på förpackningen här, en del varianter håller i 24 timmar och en del i 48. De flesta bör dock användas varje dag för att de ska vara så effektiva som möjligt. Men om den håller i 48 timmar är det inte nödvändigt att applicera varje dag utan då varannan.

Svettlukt och annat pinsamt – varför får vi det?

6. Du använder fel typ av deodorant eller antiperspirant

När du väljer vilken deo eller antiperspirant du vill använda är det viktigt att utgå från din hudtyp och hur känslig hud du har för att den ska fungera så bra som möjligt.

Har du till exempel känslig hud kan den bli irriterad av produkter som innehåller mycket alkohol eller för mycket doft. Försök att välja en produkt som passar just dina armhålor bra.

Källa: The Healthy

Foto: TT

Utvald läsning