HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Nu kan man punktbehandla fett och slippa skav för gott!

02 jan, 2019 
Här är behandlingarna som kan hjälpa dig bli av med oönskat fett.
Lårskav, valkar med fukteksem och svampinfektion...fett på fel ställe av kroppen kan vara ett medicinskt problem. Men idag går det att punktbehandla fett utan kniv – och slippa det för gott!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Oönskat fett på fel ställe av kroppen är inte bara ett kosmetiskt problem. Ibland kan det påverka hälsan rent fysiskt, med eksem och svampinfektioner i hudveck eller ständigt lårskav som följd. Vissa kan också ha svårt att hitta kläder, till exempel kan man ha så kraftiga vader att man inte kan ha höga stövlar eller snäva byxor.

Fettdepåer har inte alltid med övervikt att göra. Det kan vara genetiskt betingat. Och då hjälper varken kost eller träning. Hittills har fettsugning med kirurgi varit det enda sättet att ta bort fett på. På senare år har det dock kommit flera snällare behandlingar där man slipper skalpellen och kan gå och jobba direkt efteråt. Vi har frågat läkaren Pyra Haglund på Stureplanskliniken i Stockholm om de nya metoderna.

Kan man verkligen punktbehandla och döda fett för alltid?

– Ja, absolut! I dag kan man bli av med fettceller för gott, med eller utan fettsugning. Två nya, effektiva metoder är läkemedlet Belkyra, som förstör fettcellerna, och behandling med kyla, så kallad fettfrysning, som också dödar fettet.

Annons

Vilka delar av kroppen kan man behandla?

– Belkyra är godkänt för behandling av dubbelhaka, men kan också komma att användas för att ta bort små fettkuddar på andra ställen, till exempel insidan av låren. Fettfrysning kan man göra på till exempel mage, midja, lår och gäddhäng på armarna. Man kan också behandla knän, fettknutor och så kallad buffalo hump, fettvalk i nacken.

Hur mycket fett kan man ta bort?

– De här metoderna är bara till för att ta bort punktfetma på vissa ställen. Det är ingen bantningskur. Vill man bli av med fett på hela kroppen ska man nog fundera på en magsäcksoperation eller kost och träning.

Vad skiljer de nya metoderna utan kniv från de gamla?

– Det är betydligt mindre risk att göra dem än att göra en stor fettsugning i narkos. Det gäller både själva ingreppet, som går mycket snabbare, och efterförloppet, som är lindrigare.

Man kan även tajta till lös hud?

– Ja. Det kan man bland annat göra med högfokuserat ultraljud som värmer upp huden som då börjar bilda nytt kollagen. Det är kollagenet som ger huden fasthet. Ultraformer, som metoden heter, kan användas på lös hud längs käklinjen, under hakan, på halsen och även på magen. Samma sak gäller så kallat trådlyft. Det kan användas för att lyfta och strama till överskottshud på haka, hals och så kallat gäddhäng. Men det är inga mirakelmetoder om man har väldigt mycket lös hud. Då är det kirurgi som gäller.

Annons

Finns det andra nya metoder runt hörnet?

– Vi vet att det snart kommer fler godkända områden som får behandlas med läkemedel och det pågår ständig utveckling av fettfrysningsmaskiner. Men det är numera höga vetenskapliga krav, både för att registrera ett läkemedel och för att CE-godkänna en maskin som räknas som medicinsk-teknisk produkt. Som konsument bör man välja en seriös klinik, eftersom det finns falska och icke-godkända produkter för injektion och en mängd billiga maskiner som inte är CE-godkända.

 

Frys, smält eller lös upp fettet – här är metoderna:

Belkyra

Läkemedlet Belkyra består av ett kroppseget ämne, deoxicholsyra. Det tillverkas i kroppen för att bryta ner fett. Medlet injiceras med nålstick och verkar sedan över tid. Efter några veckor börjar fettet brytas ner och man ser då det färdiga resultatet. Ibland kan det behövas fler behandlingar för att få önskad effekt. I nuläget är Belkyra godkänt för behandling av dubbelhaka men försök pågår även med att behandla andra områden. Pris: Från 9 900 kr.

Annons

Fettfrysning

Metoden finns under namn som Cool Sculpting och Cool Shaping. Båda går ut på cryolipolys, där man, enkelt förklarat, fryser ihjäl fettet, men utan att skada huden. Med hjälp av ett munstycke suger man in och kyler det fett man vill bli av med till minus 10 grader. Ungefär 20 till 30 procent av fettet i det behandlade området kommer därefter successivt att dö och det kommer ut den naturliga vägen, precis som det fett vi äter. Först efter 6 till 8 veckor ser man det färdiga resultatet. Används mot oönskat fett på överarmar, knän, lår, höfter, midja och mage. Pris: En behandling kostar från cirka 2 000 kr, beroende på vilket område som behandlas.

Carboxyterapi

Gasen koldioxid sprutas under huden. Det ger en kraftfull stimulering och tillförsel av syrerikt blod till vävnaden. Man ser främst att hudens fasthet förbättras men det sker även en viss nedbrytning av fettdepåer. Passar för huduppstramning och för behandling av hudbristningar samt för att behandla små fettkuddar till exempel runt knän. Pris: Från 1 700 kr.

Annons

Ultraformer

Ett högfokuserat ultraljud som med värme stramar upp lös hud på mage, hals, ansikte, armar och ben. Används också för ansiktslyft. Hyfsat smärtfri metod med få biverkningar. Svullnad och rodnad kan förekomma. Pris: Cirka 3 900 för halsen.

Trådlyft

Trådar med hullingar träs in under huden och ger en tajtare hud. Trådarna kan till exempel vara gjorda av kolhydraten PDO som bryts ner av kroppen över tid. Metoden passar bra för överarmar med gäddhäng. Den kan även användas på magen. Pris: Överarmar från 5 900 kr.

 

Annons