SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Nya rön: Därför är svett BRA för din hud

17 jun, 2020 
kvinna som svettas
Svettig? Var glad för det! Svett innehåller naturliga ämnen som fungerar som en hälsokur för huden. Vi förklarar varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Tillhör du dem som svettas mycket i sommarvärmen, på träningspasset eller i bastun? Var tacksam för det – att du svettas visar att din kropp reglerar kroppstemperaturen som den ska. Men inte bara det: svett innehåller också naturliga ämnen som håller din hud frisk och hjälper den att läka sår. Den fungerar kort sagt som en avancerad skönhetskur på salong, men med skillnaden att den är gratis.

Det här innehåller din svett

När svetten bryter fram hjälper den huden att skölja bort smuts och olja som kan sitta i porerna. Det vi i dagligt tal kallar porer är faktiskt svettkörtlarnas utgångar.

Svett innehåller bland annat koksalt, urinämnen och syror, till exempel ammoniak – och varianter av de här ämnena används i skönhetsprodukter. Det gäller bland annat urinämnet urea, eller karbamid, som det också kallas. Det är en vanlig fuktbindare i crèmer mot torr, irriterad hud. Samma återfuktande effekt får huden alltså när vi svettas.

Kvinna i vit badrock njuter i en bastu
Att svettas i bastun ger inte bara huden en fin glow, du svettas också ut orenheter.

Vår svett har dessutom ett naturligt lågt pH-värde eftersom det innehåller syror. Svett har alltså en milt peelande, exfolierande effekt precis som en syrapeeling man köper i butik. Genom att svettas mycket hjälper man alltså hudens yta att avlägsna döda hudceller och hålla sig jämn.

Annons

Innehåller naturlig antibiotika

Men det som kanske intresserat forskarna mest är proteinet dermicin. Det beskrivs som en kroppsegen antibiotika som följer med svetten ut från svettkörtlarna. Väl på huden fungerar dermicin som ett skydd mot infektioner och skadliga bakterier och mikrober.

Men alla de goda egenskaperna på huden gäller när svetten är ”ny”. Får den ligga kvar på huden länge kan ämnen som urea och ammoniak istället vara irriterande samtidigt som saltet blir uttorkande. Vill man behålla den vårdande effekten av att ha svettats ska man tänka på att tvätta sig med en tvål eller duscholja med ett pH-värde runt 5. Då ligger det nära hudens eget pH.

Källor: Medical Daily, svettklinikenstockholm.se

Foto: TT

Läs mer: 

Tips i sommarvärmen: Så svettas du mindre

10 skönhetsprodukter som klarar träning, svett och fukt

Rädd att lukta illa? Då kan du ha okända sjukdomen ORS

Annons