Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Hög puls? Det här kan vara orsakerna – och då är det farligt

03 dec, 2020 UPPDATERAD 25 jan, 2023
Kvinna med hög puls och pulsklocka.
Har du hög puls även när du vilar? Eller får du hjärtklappning när du rör på dig? Så vet du om din puls är normal – eller om du borde överväga att söka vård. Du får också råd kring vad du själv kan testa för att sänka din puls.
Annons

Ibland kan man känna hur hjärtat rusar iväg, trots att vi kanske inte gör något jätteansträngande. Det är inget farligt och kan hända de flesta då och då. Men om du ofta har en hög vilopuls kan det vara läge att se över sin livsstil eller söka vård, då det kan bero på – eller leda till sjukdomar. Här är vanliga frågor och svar om puls.

Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Hur kan jag mäta min egen puls?

När vi pratar om puls menar vi hjärtats slag per minut. Pulsen kan man känna genom blodvågorna i kroppens artärer, när hjärtat pumpar runt blodet. Lättast är det att använda pek- och långfingret för att känna pulsen på undersidan av handleden eller på halsen. Du mäter pulsen genom att räkna antal slag på en minut. Så länge du inte är drabbad av oregelbunden hjärtrytm, så kallad arytmi, så bör hjärtfrekvensen vara regelbunden och jämn.

Annons

Normal vilopuls och maxpuls – vuxna och barn

Vilken puls man har beror på flera olika saker. Faktorer som spelar in är bland annat ålder, kön, hur vältränad man är, eventuella sjukdomar och inte minst om du rör på dig eller är stilla.

I rörelse behöver kroppens muskler mer syre, och syre får cellerna från blodet. Därför måste hjärtat slå fortare för att transportera mer syre när vi använder våra muskler.

Man brukar prata om vilopuls och maxpuls. Normal vilopuls för vuxna brukar ligga mellan 60-80 slag per minut (BPM). Ju mer vältränad du är desto lägre vilopuls har du, och en väldigt vältränad person kan ha en vilopuls som ligger på under 40-50 slag i minuten. För barn upp till tolv år ligger en normal puls mellan 110-160 slag per minut, beroende på deras ålder.

Maxpuls är det maximala antalet slag ditt hjärta kan slå under fysisk ansträngning. Maxpulsen sjunker överlag ju äldre man blir, och ett vanligt och förenklat sätt att räkna ut sin maxpuls är att ta 220 minus sin ålder.

Annons

Varför hög puls i vila?

Har du hög puls utan att du har ansträngt dig, och vet med dig att du inte brukar ha det kan det vara värt att kolla upp. Så här säger läkaren Gunilla Hasselgren i frågan:

– Om pulsen ligger åt det högre hållet hela tiden, kanske runt 100 slag eller mer per minut, kan det handla om att ämnesomsättningen är förhöjd eller att man har blodbrist. De senare två sakerna är vanliga och lätta att kolla upp med enkla blodprov.

Om du inte ligger exakt inom normalvärdena, men mår bra i övrigt och det är normalt för dig, ser hon inte att det finns någon anledning för dig att söka vård.

Stress kan ge hög puls

Två av de vanligaste orsakerna till förhöjd vilopuls är att du har en infektion i kroppen, eller att du är stressad eller orolig.

Har du en infektion behöver du vila och återhämta dig, men känner du dig stressad behöver du först och främst minska eller ta bort det som stressar dig, och om det inte går bör du ägna dig åt saker som minskar stressens påverkan på dig – som att motionera eller meditera.

Annons

Även intag av kaffe, nikotin och vissa läkemedel kan bidra till att höja pulsen. du som försöker sluta med nikotin, vissa droger, läkemedel eller har abstinens efter att ha druckit mycket alkohol under en period och också uppleva att pulsen går upp.

Vad kan man göra för att få ned pulsen?

  • Drick mindre alkohol och koffein
  • Undvik nikotin (att snusa och röka)
  • Se till att sova ordentligt
  • Ägna dig åt regelbunden fysiskt aktivitet
  • Ta det lugnt och djupandas

Källa: 1177.se

När blir hög puls farligt?

Om din puls ständigt ligger över 100 slag i minuten trots att du vilat ett tag bör du kolla upp det hos en läkare. Om du upplever något av följande symtom ska du också söka vård:

  • Du känner många extraslag när du vilar.
  • Pulsen är oregelbunden och slagen olika starka.
  • Snabb, oregelbunden puls samtidigt som du är andfådd och trött.
  • Om du upplever extraslag så fort du anstränger dig.

Hög puls – eller hjärtklappning?

Hög puls ska inte blandas ihop med hjärtrusning/hjärtklappning. Att ha lite högre puls eller känna extraslag någon gång ibland är inte farligt, men om hjärtat däremot rusar, alltså går rejält fort, när man är i vila samtidigt som man blir kallsvettig, yr och andfådd, ska man ta det på allvar och söka hjälp.

Ha en vilopuls på över 120 till 130 som riktmärke.

– Är pulsen så hög utan att man har ansträngt sig så är det en sannolikt en rusning och det ska man söka läkare för, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Karolinska institutet på Danderyds sjukhus.

Foto: TT

Annons