Hög puls? Det här kan vara orsakerna – och då är det farligt

Kvinna med hög puls och pulsklocka.
Så farligt är hjärtklappning
Slå på ljud

Vad är puls?

När vi pratar om puls menar vi hjärtats slag per minut. Pulsen kan man känna genom blodvågorna i kroppens artärer, när hjärtat pumpar runt blodet. Lättast är det att känna pulsen på undersidan av handleden eller på halsen.

Normal vilopuls och maxpuls

Vilken puls man har beror på flera olika saker. Faktorer som spelar in är bland annat ålder, kön, hur vältränad man är, eventuella sjukdomar och inte minst om du rör på dig eller är stilla.

I rörelse behöver kroppens muskler mer syre, och syre får cellerna från blodet. Därför måste hjärtat slå fortare för att transportera mer syre när vi använder våra muskler.

Man brukar prata om vilopuls och maxpuls. Normal vilopuls för vuxna brukar ligga mellan 60-80 slag per minut (BPM). Ju mer vältränad du är desto lägre vilopuls har du, och en väldigt vältränad person kan ha en vilopuls som ligger på under 40 slag i minuten.

Maxpuls är det maximala antalet slag ditt hjärta kan slå under fysisk ansträngning. Maxpulsen sjunker överlag ju äldre man blir, och ett vanligt och förenklat sätt att räkna ut sin maxpuls är att ta 220 minus sin ålder.

Varför hög puls i vila?

Har du hög puls i vila, och vet med dig att du inte brukar ha det kan det vara värt att kolla upp. Så här säger läkaren Gunilla Hasselgren i frågan:

– Om pulsen ligger åt det högre hållet hela tiden, kanske runt 100 slag eller mer per minut, kan det handla om att ämnesomsättningen är förhöjd eller att man har blodbrist. De senare två sakerna är vanliga och lätta att kolla upp med enkla blodprov.

Om du inte ligger exakt inom normalvärdena, men mår bra i övrigt och det är normalt för dig, ser hon inte att det finns någon anledning för dig att söka vård.

Stress kan ge hög puls

Två av de vanligaste orsakerna till förhöjd vilopuls är att du har en infektion i kroppen, eller att du är stressad eller orolig.

Har du en infektion behöver du vila och återhämta dig, men känner du dig stressad behöver du först och främst minska eller ta bort det som stressar dig, och om det inte går bör du ägna dig åt saker som minskar stressens påverkan på dig – som att motionera eller meditera.

Även intag av kaffe, nikotin och vissa läkemedel kan bidra till att höja pulsen. du som försöker sluta med nikotin, vissa droger, läkemedel eller har abstinens efter att ha druckit mycket alkohol under en period och också uppleva att pulsen går upp.

När blir hög puls farligt?

Om din puls ständigt ligger över 100 slag i minuten trots att du vilat ett tag bör du kolla upp det hos en läkare. Om du upplever något av följande symtom ska du också söka vård:

  • Du känner många extraslag när du vilar.
  • Pulsen är oregelbunden och slagen olika starka.
  • Snabb, oregelbunden puls samtidigt som du är andfådd och trött.
  • Om du upplever extraslag så fort du anstränger dig.

Hög puls – eller hjärtrusning?

Hög puls ska inte blandas ihop med hjärtrusning. Att ha lite högre puls eller känna extraslag någon gång ibland är inte farligt, men om hjärtat däremot rusar, alltså går rejält fort, när man är i vila samtidigt som man blir kallsvettig, yr och andfådd, ska man ta det på allvar och söka hjälp.

Ha en vilopuls på över 120 till 130 som riktmärke.

– Är pulsen så hög utan att man har ansträngt sig så är det en sannolikt en rusning och det ska man söka läkare för, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Karolinska institutet på Danderyds sjukhus.

Foto: TT

...

Läs mer:

Hur sänker man sin höga puls? Experten svarar

Nya rön: Dina bröst avslöjar hur ditt hjärta mår

Dr Gunilla: Det här ska du alltid söka vård för – trots corona

Därför får du hjärtklappning på natten – och så vet du om det är farligt

Utvald läsning