Henrik Ståhl hjälper tusentals att somna med podden Somna med Henrik

Henrik Ståhl, skådespelare, dramatiker, författare och poddare som driver Somna med Henrik.
Så lyckas du få en bättre sömn
1:16

Efter reklamen: Så lyckas du få en bättre sömn

(1:16)

Slå på ljud

Henrik Ståhl är skådespelare, dramatiker och författare. Sedan 2018 driver han också den framgångsrika podcasten Somna med Henrik som har ungefär 260 000 lyssningar per månad.

Det senaste året har rekordmånga människor fått upp öronen för podden.

– Det är den stora skillnaden mellan nu och när jag drog i gång 2018. Jag har inte gjort några större förändringar i konceptet sedan jag startade. Premissen är densamma: att vara en kompis som man kan lasta av sina bråkiga tankar på en stund, säger Henrik Ståhl.

Behövde någonting att somna till – Somna med Henrik blev resultatet

Allt började med en inspelning som Henrik Ståhl gjorde på sin telefon liggandes på rygg i sängen, det enda han gjorde var att prata. Det skulle senare visa sig att många behövde just den här typen av improviserade pratstunder för att vaggas till sömns.

– Från början hade jag inget mål. Jag spelade in avsnitten för att jag var intresserad av sömn och själv behövde någonting att somna till, säger Henrik Ståhl.

Undersökning: Morgonpigga och kvällspigga stör sig på varandra

Inspiration och lugn kan vara nyckeln till bra insomning

Om man är en person som grubblar mycket så är det lätt att tankarna bara snurrar än mer när man ska försöka sova. Då är det inte svårt att förstå att många tycker att det är skönt att i stället lyssna på någon annan.

– Ja så är det nog. Men jag tror också att den version man möter av mig i podden är en kombination av någon man inspireras och roas av och någon som skapar lugn. Det är ju egentligen de bästa förutsättningarna för en bra insomning, inspiration och lugn, säger Henrik Ståhl.

Intressant och ointressant – på samma gång

Men hemligheten verkar också ligga i att inte prata om någonting för intressant för att man då inte vill somna. Men det får heller inte vara ointressant eftersom man då blir irriterad i stället.

Hur får du till den balansen?

– Jag försöker att inte fundera alls kring innehållet. Det blir bäst så. Jag tror att det mesta per definition blir en mix av intressant och ointressant när man går in i det oförberedd och inte klipper och väljer i materialet, säger Henrik Ståhl.

Han använder sig varken av manus eller redigering och spelade länge in podden just så där, liggandes på rygg i sängen, även om han numera gör det i en studio.

– Eftersom jag bara öppnar munnen och pratar i en timme, så blir det ju en massa tystnader, tankepauser, ”eeeh” och ”uhmm” som skapar den där mixen. Ibland känner jag att jag dras med av någonting som engagerar mig, och då brukar jag bromsa mig själv efter en stund, så att det inte blir för eldigt, säger Henrik Ståhl.

7 konsekvenser av sömnbrist

”Rätt vad det är så somnar man”

Två gånger i veckan släpps nya avsnitt som alltså är ren och skär improvisation. Han kan till exempel börja prata om en händelse som sedan spinner vidare till någonting helt annat, hitta på ord eller begrepp som egentligen inte finns eller spekulera kring livets stora frågor.

Men den stora frågan måste ju ändå vara: har Henrik Ståhl själv somnat till podden någon gång? ”Det som händer händer och rätt vad det är så somnar man” är trots allt poddens motto.

– Ja! Flera gånger. Framför allt i början av poddens historia. Då var det lätt att somna till. Det hörs i avsnitten. Jag liksom försvinner i väg och pratar drömskt i någon minut, säger han.

Har i perioder funderat på att lägga ner Somna med Henrik

Även om det går bra för podden i dag så har det inte varit lätt att ta sig hit. Man måste börja någonstans och för Henrik Ståhl var det kämpigt.

– I början hade jag ju ingen aning om det skulle slå eller inte. Jag vet inte om folk förstår hur svårt det är att nå ut till en större publik i det medielandskap vi har i dag. Jag hade bara ett pyttelitet nätverk på Instagram när jag började, så mina chanser vara extremt låga, säger han.

Det har funnits perioder, speciellt i början, som Henrik Ståhl funderat på om han ska lägga ner. Men det har alltid funnits något som motiverat honom till att fortsätta.

– Ett brev från en lyssnare som berättar att podden hjälper eller någon som kommer fram på stan och tackar. Sådant räcker! Jag är ju ingen expert på sömn, jag bara pratar. Därför är det en stor ära för mig att jag uppenbarligen slår an en ton som hjälper människor i de där stunderna, säger han.

Trött varje morgon – trots tillräckligt många timmar sömn? Sömnexperten förklarar

”Sömn har blivit någonting man är bra eller dålig på”

Henrik Ståhl har själv provat allt möjligt för att lättare komma till ro och somna. Han berättar att han som många andra ibland sover bra och ibland dåligt, och betonar att det är helt okej.

– Jag tänker att sömn har blivit en prestationssport. Något som man antingen är bra eller dålig på. Så är det ju inte. Sömnen är ju du! Din sömn är din! Det kan ingen podd eller app eller självutnämnd guru ändra på, säger Henrik Ståhl.

Henrik Ståhls bästa råd till dig som har svårt att sova

Hans bästa råd blir därmed att försöka acceptera att sömnen inte är en prestation som ska utföras varje natt, som man kan lyckas eller misslyckas med.

– Se den som en del av dig, någonting som är du i ordets kanske allra innerligaste mening. Det är inget fel på dig för att du sover dåligt. Din hjärna gör vad den ska, håller den dig vaken är det för att den tror att du behöver vara det. Ta reda på varför den tror det, säger Henrik Ståhl.

Somna med Henrik kommer att växa till sig än mer

För den som redan är bekant med Somna med Henrik och gillar vad den hört så avslutar Henrik Ståhl med att berätta en glädjande nyhet. Men då han inte kan avslöja några detaljer blir det också en frustrerande nyhet.

– Jag siktar på att växa i Norge och Finland och att få fler användare här i Sverige. Under 2022 kommer jag också att bredda Somna med Henriks universum lite, men vad det innebär exakt är fortfarande hemligt.

Här kan du lyssna på Somna med Henrik.

Utvald läsning