I podden "Somna med Henrik" hjälper Henrik Ståhl lyssnarna att somna

Somna med Henrik är podden som kan hjälpa vid sömnproblem
5 oväntade tips som får dig att sova bättre
Slå på ljud

Ett svart hål i podd-sfären och en uttråkad skådespelare och författare visade sig vara en vinnande kombination för sömnlösa svenskar. Henrik Ståhls nya podd-satsning ”Somna med Henrik” har nått stora framgångar med nästan hundratusentals lyssningar varje månad. Hans tanke med podden är att den ska vara intressant – men samtidigt så pass ointressant att den blir sövande.

– Jag har själv alltid gillat att somna till poddar och ljudböcker. Jag upptäckte då att det som gick att somna till allra bäst var när innehållet var intressant men inget man egentligen behöver lyssna på. Idén att starta en egen podcast föddes för cirka två år sedan då jag började spela in avsnitt via mobilen mellan repetitionerna på inspelningar. Jag insåg väldigt snabbt att det fanns ett starkt intresse för den här typen av innehåll då sömnen är det mest basala vi har i vårt liv för att vi ska fungera, säger Henrik Ståhl.

"Somna med Henrik" rekommenderas av läkare och psykologer

Avsnitten, som kommer ut två gånger i veckan, är helt utan manus och klipps heller inte om i efterhand. Henrik improviserar istället under en timme och hittar ibland på ord och begrepp som egentligen inte finns. Och även om det finns en titel på varje avsnitt kan innehållet landa någon helt annanstans. Han beskriver sin podd-stil som ”det som händer händer och rätt var det är så somnar man”.

– En gång fick lyssnarna önska ett tema, vilket resulterade i ett avsnitt med tema ”nattåg”. Men precis som de andra avsnitten spårade det ur och landade i en historia om någon som stoppade tåget med en glasspinne. Det hela blev väldigt drömskt!

Trots att podden från början var tänkt som ett roligt projekt och ett sätt att fördriva tiden har Henrik nu flera trogna lyssnare men även psykologer och läkare som har börjat rekommendera hans podd till patienter med sömnproblem.

– Det är såklart kul att den blivit populär men det skapar också en liten press. Jag är ingen expert – jag är bara bra på att prata. Jag gör ju mycket podden för min egen skull, för att jag tycker det är roligt. Men sen är det såklart en extra bonus när man får mejl om hur mycket podden hjälpt folk att sova. Varje månad får jag ungefär 30-40 mejl och när mitt självförtroende har en dipp så går jag ibland in och läser mejlen. Det är en ära. Och en jäkla slump.

Henrik Ståhl: "Sömnproblem är ett större problem än sömnbrist"

Just ämnet sömn är något Henrik tycker är intressant. Han menar att sättet vi pratar om sömn faktiskt kan göra det svårare för oss att somna. Att ibland är det faktum att man vet att man har sömnproblem ett större problem än bristen på sömn.

– Sömn är en så stor del av våra liv och det pratas mycket om HUR man ska sova. Man ska ha tränat innan, ha ett tungt täcke men också kallt i rummet. Men det finns ingen snabb lösning på våra sömnproblem. Man ligger där i sitt täcke man köpt för 9 000 kronor och det enda man vill göra är att scrolla på mobilen. Men eftersom man inte ska pilla på telefonen innan man ska somna så får man istället ligga där med sin ångest och titta ut i intet. Jag tycker man ska få bestämma över sin egen sömn och strunta i alla riktlinjer och måsten.

För Henrik finns en dröm om att trappa ner alla sina andra projekt och kunna ägna sig fullt ut åt podden. Han berättar även att han köpt in en container som han ställt på tomten som ska agera podd-studio.

– Som skådis är man i händerna på en process och mår oftast väldigt dåligt för sin prestation medan podden ger mig en frihetskänsla. Jag har alltid haft ett behov av att dra mig undan och nu behöver jag bara gå ut på tomten och in i min podd-container för att nå dit.

Vill du lyssna på podden? "Somna med Henrik" hittar du här!

Foto: Stefan Tell

Läs mer:

Nu finns melatonin receptfritt i Sverige

Dr Michael Mosley om våra vanligaste sömnbesvär – och hur du slipper dem

5 oväntade tips som får dig att sova bättre

Utvald läsning