Nu finns melatonin receptfritt i Sverige

19 okt, 2020 
Sömnhormonet melatonin finns nu receptfritt
Det kroppsegna hormonet melatonin kan hjälpa mot sömnbesvär. Det finns därför som läkemedel som skrivs ut av läkare. Nu finns det också att köpa utan recept. Det här behöver du veta om melatonin!
Annons

Videon kunde inte hittas

Sömnhormonet melatonin signalerar till kroppen att gå och lägga sig och chansen att man somnar ökar. Melatonin finns som läkemedel men det bildas också naturlig av kroppen. Med åren kan produktionen av melatonin minska. Hittills har melatonin bara skrivits ut på recept av läkare. Circadin, som läkemedlet heter i Sverige, skrivs främst ut till unga med ADHD och till äldre personer som har en försämrad melatoninproduktion. Det tas ett par timmar innan man ska sova.

Första receptfria läkemedlet med melatonin i Sverige

Nu finns också ett receptfritt melatonin att köpa i Sverige. Melatan, som det heter, ska användas som korttidsbehandling mot jet lag. Det ska underlätta för kroppen att ställa om dygnsrytmen till en ny tidszon. Reser man till exempel till New York tar det ungefär en vecka innan man är helt i fas. Under den tiden kan man bland annat uppleva sömnrubbning, dagtrötthet, olust-känslor och koncentrationssvårigheter. Men jet lag påverkar också aptiten: Man kan bli mer hungrig eftersom rubbningen ger en sämre blodsockerreglering.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Så fungerar melatonin

Hormonet melatonin produceras i tallkottkörteln i hjärnan. Utsöndringen styrs av ljus och mörker. Melatonin börjar utsöndras på kvällen och nivån är som högst på natten. När receptorer på näthinnan i ögonen känner av att det blivit ljust, stoppas produktionen.

Melatan rekommenderas för vuxna över 18 år som flyger över minst fem tidszoner, särskilt om man reser österut. Det kan också användas när man reser över två till fyra tidszoner. Om en läkare har rekommenderat melatonin för sömnrubbningar går det bra att ta Melatan, även om man inte ska resa.

Melatonin är inte beroendeframkallande, biverkningar är sällsynta – men man kan eventuellt känna av:

  • huvudvärk
  • illamående
  • aptitlöshet
  • yrsel
  • dagtrötthet
  • desorientering

Det saknas dock studier av behandling med melatonin på gravida. Planerar man att bli gravid ska man inte ta melatonin.

Foto: TT

Läs mer:

Läkaren svarar: Detta bör du veta innan du tar melatonin

Så boostar du sömnhormonet melatonin – med 3 enkla knep

Sömnforskaren: Så sover du bättre och lugnare i kristider

Annons